Осветлена е нова престъпна схема в Златица

За кой ли път със Златица се налага да се занимава Главният прокурор. По-точно със ширещата се престъпност по златишко. С постановление от 11.01.2018 г. беше осветлена престъпна схема, която от години златишките кметове поддържат с председателката на ПК „Златица 91” Костадинка Медарова. От години кметовете плащат на Медарова наеми за ползване на собствената си сграда – общинската. На не само са плащани наеми, а един от тях може да се каже, че й е подарил няколко апетитни общински имота. Незаконно при това. Стефан Попов в последният ден от мандата си дава на Костадинка Медарова супера в центъра на Златица, две трети от бар „Пещерата” и 32 дка земя в местността „Бакаджик”. Срещу какво ги дава? Срещу 3 етажа от общинската сграда, която си е собственост на общината.
Документи за собственост има – залежават в общинския кметски сейф от времето на Ценко Цеков. Изискани са още 1993 г. от Централния държавен архив. Но по необясними за мен причини не са представени пред съда и прокуратурата, за да бъдат прекъснати алчните апетити на Медарова към сградата на община Златица.
Бог да го прости, Ценко Цеков, е изискал документите и ги е прибрал в кметския сейф. След него като кмет застъпва инж. полк. Тодор Чомпалов, който наследява ключа от сейфа и документите в него. Четири години кметува Чомпалов, но Костадинка не иска никакви наеми за ползване на общинската сграда, явно осъзнавайки, че човекът носи пистолет и има документи, които доказват, че тя няма права над тази сграда.
Идва ред на Стефан Попов – кмет от „Зелената партия”, чиято предизборна кампания се въртеше лично от Диляна Дилова. Същата член-кооператор и наемателка на кооперативна лавка в училището, докато е и общински съветник. И коцините апетити се възвръщат. Попов ги удовлетворява по най-невероятен начин, давайки й имоти на много по-висока стойност от цялата общинска сграда, барабар с градската градина. Само супера с оборудването струва три пъти повече. Но, Попов заменя етаж за имот, етаж за имот. Кон за кокошка. Кон за кокошка. И наем на Костадинка плаща за партерния етаж от общинската сграда.
Идва „почитаемият” бате Наско – Атанас Петров, специализирал икономика в Москва. Негова съветничка е Диляна Дилова, а лична секретарка му е братовчедката Койка. Алексиева, дето я предложи Дочка Белишка за почетния знак на Златица. И двете видни член-кооператорки. И Атанас Петров наследява ключа от сейфа, в който се пазят документите, доказващи, че сградата е общинска още от 1959 г. Но, явно и той не чете документи. Понеже не са на руски. Пък и Койка е председател на Мандатната комисия в Кооперацията. А Диляна продължава да държи лавка и да е член на Контролния съвет на… Кооперацията. И общински съветник, клел се да защитава интересите на гражданите. Не на кооперативните членове. Но, може и да не е направила разликата.
Идва Нонка Каменова – независимата. За която стана ясно, че от нея нищо не зависи. И тя с ключ от сейфа. Сиреч, има документите за собствеността. Но и тя, видимо не чете… Не са на немски. Или не разбира български. И говори само с Хелмут Кол и Ангела Меркел. А те от общинска собственост не се интересуват. Пък и е под нейното ниво, щото тя е работила в Лондонската метална борса и е сключвала договори за милиони долари.
На 01.02.2008 г. нашата немскоговоряща Нонка – специалистката по договори за милиони, сключва с Костадинка Медарова убийствен за общината договор за наем от 2400,00 лв. месечно с клауза, че за всеки пропуснат ден ще се плаща 0,5% неустойка. Но не в полза на общината, а на кооперацията. Като на лондонска метална борса…
И за Нонка няма значение, че Костадинка Медарова няма право да получава наем за помещение, което е собственост на общината. Но явно и тя, като нейните предшественици, си има лична основателна причина да пренебрегва този факт. Някои хора споделят, че по нейно време най-много в супера, предоставен от Стефан Попов на Кооперацията, се харчели каменовите банички. А Иван Каменов е известен в района баничар.
След Нона, в община Златица акострира скромната безработна учителка Магдалена Иванова, издигната от БСП. Същата Иванова, която прослави Златица на национално ниво като допусна чудовищната кражба от златишкото училище. Общински съветник е и Костадинка Медарова. Съветник стана и Стефан Попов. И двамата запознати в детайли със схемата за наемите на общинската сграда, плащани неправомерно на Кооперацията. Дали се е сетил Попов да каже на Иванова, че в сейфа има едни важни документи?! Едва ли! И Костадинка си е замълчала…
Магдалена Иванова втори мандат кметува. И досега твърди, че не е виждала тези документи в кметския сейф. Имало следи, че са били там за последно по времето на Нонка Каменова и след това изчезнали… Същата, обаче, не е сетила да ги изиска от Държавния архив. Не било й до това на жената. И предпочела да заплаща наем до едно време. После, по необясними причини, спряла… И Костадинка, изчаквайки близо две години, едва тогава завежда дело за дължимия наем въз основа на договора, сключен от Нонка Каменова.
Нови избори. Нови договорки. На втори тур изненадващо синът на Костадинка синия Младен като кандидат за кмет на Община Златица, подкрепя червената Магдалена. Под мотото „Златица не се продава”… И обяснява в последствие на общински сесии, че имало уговорка между него и Магдалена тя да плаща наема.
Магдалена Иванова наем не плаща. Известно време. Заради което Община Златица усъмва със запорирани сметки от частен съдебен изпълнител. И дължи над 100 хиляди лева. Уговорката става явна. Но документи продължават да не изисква от Държавния архив за установяване на собствеността на сградата, която от 1959 г. е ОБЩИНСКА. Общински съветник отново е и Стефан Попов, който би следвало да знае и да я подсети за документите. И за подаръците, които е направил на Костадинка в последния си ден като златишки кмет.

Естествено, аз сигнализирах. Защото Магдалена отказа, въпреки, че я призовах публично на няколко сесии да го направи. Тя си знае защо и заради какви предизборни обещания не го стори. Все пак имаше да плаща 10 хиляди лева наложена мярка за неотклонение. Не са малко. Отнякъде трябва да ги вземе. Или някой да й услужи…
Не обясни и защо не е изплащала толкова време наема, въпреки че ОбС-Златица предвиди средства за него. Сигурно не е, за да се натрупат достатъчно лихви. И се натрупаха баснословни– по 0,5% за всеки забавен ден. А твърди, че е с висок административен капацитет, пък допусна общинската хазна да бъде запорирана заради натрупаните лихви. И неплатени наеми. Или такава е била уговорката? Кой знае?
Изказвам благодарности на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, на Началника на РУП-Пирдоп гл. инсп. Христо Присов и на скромната, но добросъвестна служителка на РУП-Пирдоп, отдел „Криминална полиция” …, че не се поколебаха и осветиха поредната престъпна схема в Златица. След училището, след междублоковите пространства и в Кооперацията и нейните отношения с кметовете златишки.
Благодаря и на районен прокурор Христо Христов, че изпрати кметовете Стефан Попов, Атанас Петров, Нонка Каменова и Магдалена Иванова на Специализираната прокуратура заради сключените неизгодни сделки с Костадинка Медарова.
Не на последно място благодаря на Мария Павлова – главен специалист „Общинска собственост”, която ме информира, че тези документи са се намирали в кметския сейф до нонино време. Документи, доказващи собствеността на сградата. Общинска е. Същата ги изиска от Централния държавен архив и ги предостави на гражданите – собственици. Очаквам в най-скоро време Костадинка да връща наеми. И имоти. А виновните лица да понесат съответната отговорност.
И аз съм съгласен до някъде с видния комунист-социалист Георги Пирински, който публично обяви, че „над България тегне съмнение за ширеща се корупция”. Не е съмнение, другарю Пирински! Каня Ви в община Златица да се насладите на ширещата се корупция, поддържана от Ваши съпартийци и симпатизанти. Като започнете от Стефан Попов, минете през Атанас Петров и акостирате в Магдалена Иванова. Шири се корупцията и все по-широка става. За Вас агне няма да приготвя. Не сте ми симпатичен. Новоизлюпилият се социалист Пешо Белишки да Ви нагости. С парите от билетите. Пък и представителите на БСП (БКП) по златишко достатъчно се оядоха. И Гошо Златанов може да Ви посрещне подобаващо. Нали изчисти коритата и получи от общината…
Златичани отдавна не се съмняват, че в общината се шири корупция – по всички етажи на властта, че чак и в кооперацията. Затова се правят безпринципни договорки по изборите – сини и червени се сношават, за да не изпуснат наемите от общинската сграда… Тук собствеността и истината нямат значение. Предава се по наследство и по партийна линия… Корупционната схема. А кметският сейф години наред пази уличаващите доказателства. И чака някой да ги използва.
Стоян Шиеков