Оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман представиха в Челопеч

Поредното събитие, включено в празничната седмица на община Челопеч бе представянето на оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман – постановка на Държавната опера – Бургас. Спектакълът бе изпълнен на сцената в парк „Корминеш“ под лъчите на залязващото слънце.

Публиката бе завладяна от изпълнителите. Образът на графиня Марица бе представен от Валентина Корчакова, а в ролята на граф Тасило наблюдавахме Марио Николов.

Световна премиера  на  „Графиня Марица“ се състояла на 28 февруари 1924 година  във Виена, където живее композиторът, в „Театер ан дер Вийн“. Известността на оперетата на Калман е толкова шеметна, че тя скоро завладява сцените на театрите на почти всички европейски столици.

Мястото на действието е Унгария, родината на композитора. Публиката попада в имението на графинята през 1924 година, в центъра на едни от най-шеметните и романтични години след Първата световна война. Изключителен и завладяващ още с първите акорди музикален пейзаж открасиви мелодии, съживени с екзотичните цигански ритми и с неудържимата страстна унгарския чардаш, изпълва разказа на историята на богатата и красива графиняМарица.

Графиня Марица бленува заистинска и духовно чиста любов, незасенчена от тежестта на материалното, която носи огромното ѝ богатство. Затова и изобретателната графиня обявява фиктивен годеж, който да я спаси от кандидати, прицелили се в богатата ѝ зестра. Меланхоличните унгарско-цигански мелодии, затрогващо рисуват носталгията и тъгата по бленуваната любов на красивата Марица. След поредица от непредвидими събития и нескончаеми обрати,предизвикани от необичайната идея на графиня Марица, сюжетът на творбата извежда всички в блясъка на триумфално искрящата радост.

Незабравимата музикална наслада на щастливия край на тази вълнуваща приказка за силата на любовта остава в сърцата на публиката. А парк „Корминеш“ задълго ще помни невероятният спектакъл!