Общинските съветници Петър Мутафов от Мирково и Мария Томева от Чавдар сред отличените от „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ в Антон

Девет участника защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева- програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ към Фондация “Америка за България”; Цветанка Караиванова – икономически директор в Дънди Прешъс Металс ЕАД и Станимира Георгиева – „Шоколадова къща – Станимира“ по Програма BASE „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2020, която успешно приключи преди дни в с. Антон.

На 16.09.2020 г. в община Антон Бизнес академията за стартиращи предприемачи на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с „Геотехмин“ ООД, „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД, Фондация “Америка за България”, община Антон и община Чавдар, официално закри своя пети сезон, в който през последните шест седмици всеки вторник и сряда двадесет и четири участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели български предприемачи как да построят основите на своя малък бизнес в България.

На представянето на бизнес идеите присъстваха Андрей Симов – кмет, община Антон, Григор Даулов – кмет на община Чавдар, Анка Шопова – ръководител „Връзки с обществеността“ на Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД, Даниела Теофанова – директор „Връзки с обществеността“ на Геотехмин ООД, Красимира Янева – зам.-директор „Връзки с общвствеността“ на Геотехмин ООД, Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер Средногорие, Десислава Чалъмова – директор „Бизнес развитие“ в Индустриален клъстер Средногорие, Златина Саръева – координатор в Индустриален клъстер Средногорие, представители от фондацията, гости, медии.

Идеите на участниците се простираха от мобилно приложение, което има за цел да помогне на учениците да учат по-интересно и ефективно, образователно ателие за деца с Дислексия – „ДАРбата“ и работилница за деца „AWD – ART, WRITING & DANCING“, масажно студио „Мелани”, през арт работилничка „Handmade with… Love”, вила за гости „Eden”, помещаваща кабинет за психотерапия, изграждане на малки къщи от типа „Активен дом“, цех за преработка на билки и създаването на здравословни отвари – Живец от билки до „Biotera- пермакултурна ферма” – асоциация с римската богиня на Земята – Тера.

Макар всички бизнес идеи да имат своя потенциал за реализацията и успех, само четири бяха отличени. Журито класира на първо място – Петър Мутафов от с. Мирково с идеята за изграждане на малки къщи от типа „Активен дом“. Петър Христов Мутафов освен предприемач е и общински съветниц в ОбС-Мирково от „БСП“. Второто място бе присъдено на Любка Тодорова от гр. Пирдоп с нейната арт работилничка „Handmade with… Love”. Третото бе поделено между двама местни участници – Мария Томева от с. Чавдар с Biotera- пермакултурна ферма” и най-младият и надъхан участник – Благой Симандов, който е на 15 г. от с. Антон с неговото мобилно приложение, което има за цел да помогне на учениците да учат по – интересно, интерактивно и ефективно. Мария Томева освен млад предприемач е и общински съветник от БСП и председател на ОбС-Чавдар.

Икономическият директор на Дънди Прешъс Металс ЕАД Цветанка Караиванова връчи наградите на отличените бизнес проекти. Кметовете на общините Антон и Чавдар изказаха благодарност към Индустриален клъстер Средногорие. Кметът Андрей Симов връчи стипендия от лични средства в размер на 1000 лв. на Благой Симандов, а Григор Даулов ще подкрепи проект на територията на община Чавдар. Двамата средногорски кмета раздадоха сертификати на всички участници за тяхната мотивация и активно участие по време на курса.

Индустриален клъстер Средногорие изрази благодарност към всички ментори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците. Николай Минков насърчи примера от петото издание на BASE, което показа брилянтен пример за публично-частно партньорство между общини, бизнес и образование. Програма BASE освен че цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, също така се стреми да свързва хората с цел да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.

Източник: Община Антон