Община Чавдар ще има център за гости и социален живот

Проектът е пример за партньорство между общината и бизнеса – Група ГЕОТЕХМИН и Дънди Прешъс Метал Челопеч

Община Чавдар е една от най-малките общини в България, но няма човек в страната, който да не знае за китното подбалканско село. Известно още като Коледното село, Чавдар със своите атракции и богата културна програма привлича множество туристи през цялата година. Селото разполага с Археологически парк „Тополница“, Фолклорен център „Чавдар“, Спортно-туристическа атракция и още много интересни места, които гостите могат да посетят.

Община Чавдар е давана за пример не само в Средногорието, но и на национално ниво за стотиците реализирани проекти с европейско финансиране. От години общинското ръководство, в партньорство с  големите индустриални предприятия в региона, реализира социално значими проекти за повишаване качеството на живот.

На 25 април в Чавдар бе направена първата копка и поставено началото на строителството на нов проект – Общински център за гости. С реализацията му ще бъдат създадени нови работни места, още 30 места за настаняване, както и възможности за социален и делови живот – зали за провеждане на събития, конференции и др.

Общинското ръководство винаги е търсело възможност за разширяване на базата за туристи. И когато общината закупува частен имот, където се е помещавала стара сграда на бивши детски ясли, се обмисля какво да бъде построено на нейно място, за да се привличат повече туристи. Идеята на кмета Григор Даулов придобива още по-голяма тежест след провеждането на събитие „Арт уикенди“ в с. Чавдар, посветено на архитектурата, в което участват група студенти от Нишкия университет, Сърбия и Университета по архитектура, строителство и геодезия гр. София. Студентите под ръководството на техния преподавател и главен архитект на общината Димитър Калоянов подготвят три идейни проекта за издигане на масивна 3-етажна сграда. Утвърден е този за Общинския център за гости. До този момент студентите не са имали подобна възможност, а именно да видят свой проект във фаза на реализация. Сред участниците са и двама млади архитекти от гр. Пирдоп.

Първата копка на проекта, който се съфинансира по партньорските програми на Община Чавдар с Група ГЕОТЕХМИН и Благотворителна програма „Българските добродетели“ и Дънди Прешъс Металс Челопеч, стана в присъствието на Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Славей Иванов, зам.-генерален директор „Производство“ на Елаците-Мед, инж. Николай Симонски, директор „Производство“ на Дънди Прешъс Металс Челопеч, директори и служители от компаниите.

В събитието участваха още г-жа Мария Томева, председател на ОбС Чавдар, директорът на училището г-жа Мария Дурчева, секретарият на общината г-жа Павлина Павлова, г-н Захари Бабуров от фирмата изпълнител на проекта, както и служители от общинска администрация и жители на селото.

 „Проектът е съществено важен за местната икономика по две основни причини – едната е, че чрез реализирането му ще се открият много нови работни места, и другата е, че новият център за гости ще удовлетвори може би най-голямата нужда на туристите в с. Чавдар в момента, а именно на нуждата от настаняване и предоставяне на леглова база на засиления туристически поток към нашия район през последните години“ – каза кметът Григор Даулов. Той допълни, че начинанието има и има добавена стойност, тъй като ще се създаде заетост и в сферата на обслужването.

Г-н Даулов благодари за подкрепата на дарителите. Кметът сподели още, че ОбС Чавдар са гласували с пълно единодушие отпускане на средства и от общинския бюджет.

С общи усилия силно се надявам до края на тази година да може да се похвалим с успешното реализиран първи етап на проекта. Много разчитам нашите партньори в лицето на бизнеса и компаниите в района да бъдат и ползватели на този център, където да провеждат мероприятия и да настаняват своите гости. Силно вярвам в значимостта от изграждането на центъра за гости и тъй като мисля, че ние от община Чавдар винаги сме били смели в идеите си, съм убеден, че заедно с вас ще съумеем да гарантираме успеха на този проект“ – завърши кметът и пожела успех на фирмата строител.

От името на дарителите г-н Доминик Хамерс сподели: „Миналата седмица г-н Даулов получи наградата за успешното развитие на Чавдар в инициативата „Достойните българи“ на в. „24 часа“. Днес ние сме тук, за да отбележим началото на нов проект от изключително важно значение за туризма и устойчивото развитие на общината. За мен беше интересно да науча как се е родила идеята за общинския център за гости, както и за приноса на студентите за идейния проект“. Той допълни: “Радваме се, че с нашата програма „Българските добродетели“, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, можем да допринесем за реализацията на каузата в селото да има още повече гости, събития и социален живот“.

Инж. Николай Симонски благодари на кмета за възможността Дънди Прешъс Металс да се включи в така важния проект за община Чавдар и пожела на фирмата строител успех в изпълнението на проекта.

Кметът Даулов даде старт на проекта, като счупи бутилка шампанско в кофата на първия багер, пуснат в експлоатация на обекта, за да е спорна работата на строителите.

Проектът за новия Общински център за гости предвижда сградата да бъде на 3 етажа, с достатъчно паркоместа. На първия етаж ще бъдат разположени две зали – едната за хранене, а другата – за събития, обучения и конференции; а следващите два етажа са предвидени за настаняване на гости в самостоятелни стаи и апартаменти, с капацитет за около 30 човека. Центърът ще бъде подходящ за провеждане на големи срещи, значими мероприятия за общината и бизнеса, обучения, семинари, тиймбилдинги с възможност за осигуряване на изхранване и настаняване при посещения на културните забележителности, провеждане на „зелени“ училища за ученици, както и при организиране на посещения на производствените мощности на компаниите в района на Средногорието.