Община Чавдар бе отличена с почетна грамота „Прокултура ‘2022“

Община Чавдар се нареди сред лауреатите на IX-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА:РОЛЯТА НА МЛАДЕЖКИТЕ СЪСТАВИ, като бе удостоена с почетна грамота „Прокултура ‘2022“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в Категория „Община“.

На 12 август 2022 г. Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите на официална церемония, провела се в Зала 2 на Експо-център „Флора“, гр. Бургас.

Събитието е част от комуникационната кампанията на Европейската фестивална асоциация #НевъзможноБезМладежта в рамките на Европейската година на младежта – #ImpossibleWithoutYouth/ #ImpossibleWithoutYou. Участници в конференцията са над 60 представители от 42 институции в 20 населени места в страната.

Приполучаването на почетната грамота кметът на Община Чавдар Григор Даулов каза: „Изключително съм благодарен на организаторите, че видяха община Чавдар именно чрез нейните културни политики, защото аз никога не съм крил, че мой личен приоритет, първи и основен приоритет е културата. И като човек, и като кмет. Наистина се опитваме да организираме много събития. Фактически имаме няколко поредни месеца в годината, които всички уикенди има различни събития. Имаме „Месец на книгата“, през който цял месец – от деня на книгата 23-ти април до 23-ти май гостуват различни автори. Имена като Светлозар Желев, Мария Лалева, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим и много други.

През тази година стартирахме и една нова инициатива. Проведохме Първият фестивал на уордгеймс клубовете в България. Имахме и гости от чужбина, включително включвания и от Нова Зенландия, Франция. С доц. Георги Бърдаров правим една нова инициатива – „Коледното село на България“, като всичките уикенди преди Коледа имаме културни събития. Много други са нещата в областта на културата, чрез които предоставяме на младите хора достъп до културни събития.

Още веднъж много благодаря и се надявам, че както сега Чавдар е известно като „Европейското село на България“, да бъде известно и като „Културното село на България“. Заповядайте, няма да съжалявате!“.

Подготви: Петя Чолакова