Община Пирдоп публично дискриминира учениците от Антон, Челопеч и Златица

От вчерашното официално съобщение на Община Пирдоп научихме, че Община Пирдоп била пуснала нови училищни автобуси, които да обслужват учениците, които се обучават в учебните заведения, разположени на нейна територия. Ето го и самото съобщение:

„Община Пирдоп пусна в движение новите ученически автобуси. Двете превозни средства вече са регистрирани, окомплектовани и напълно готови за експлоатация.
През изминалата 2018 г. кметът на община Пирдоп Ангел Геров направи множество постъпки пред Министерство на образованието и науката за осигуряване училищния транспорт на децата от Средногорието. В резултат на неговите усилия и със съдействието на народния представител Лало Кирилов и директора на ПГМЕ-Пирдоп Ненка Рашева, в края на 2018 г. МОН отпусна два чисто нови училищни автобуса.
От днес – 06.02.2019 г., учениците от Душанци пътуват по-комфортно в големия автобус, а тези от Мирково и Чавдар, които посещават учебните заведения в Пирдоп, също могат да се възползват от осигурения от Община Пирдоп специализиран превоз“.

От пиар-дописката, която явно е насочена да обясни на гражданите какви неимоверни усилия е положил кмета Ангел Геров през 2018 г., правейки „постъпки“ пред Министерството на образованието и науката, сигурно се очаква да изпопадат жителите на Средногорието от изумление, възхита и преклонение пред героичното му дело. Но не би! То почти стана като онзи от приказката дето тръгнал с трици маймуни да лови… И шарани от онези 80% – по Иво Христов…

Няма защо да се учудваме, обаче, а трябва да се приготвим все по-често да бъдем заливани от подобни пиарски послания за „постъпките“ на кметове и мераклии за местната власт. Наесен са изборите и напъните ще стават все повече и повече.

Друго е, обаче, тревожно и показателно от дописката на Община Пирдоп. С нея се демонстрира явна дискриминация по отношение на децата и младежите от Златица, Антон и Челопеч. От ясно по ясно Община Пирдоп заявява, че ще се извозват само ученици от Чавдар и Мирково, докато тези от Челопеч, Антон и Златица, учащи в пирдопските училища, ще трябва сами да търсят начини да стигнат до образователните пирдопски заведения.

Защо така, другарю Геров?! Защо не харесвате и не желаете децата на Златица, Антон и Челопеч да се придвижват удобно до Пирдоп с отпуснатите от МОН училищни автобуси? И като правихте неимоверните „постъпки“ през 2018 г. пред МОН за отпускане на училищни автобуси, не ги ли писахте и тях в сметката, за да сте по-убедителен и да защитите тезата си, че са крайно необходими тези автобуси?

Редно е да уточним, че всъщност „постъпките“ на кмета Геров и помощта, която му е оказал местния депутат от БСП Лало Кирилов не би следвало гръмко да се рекламират, защото това са им отговорностите и задълженията по „длъжностна характеристика“. Може и така да се каже. Все пак те са избрани и им се плащат немалки заплати, за да си вършат работата. Техни работодатели са гражданите. На единият тези от Пирдоп, на другият – всички жители от Средногорието и не само. И това, че са благоволили да свършат нещо полезно, за да заслужат възнагражденията си, е добре, но не може да е обект на гръмки хвалби и хвалебствени общински дописки. Защото преди всичко и най-вече трябва да заслужат заплатите си. И другите социални придобивки, които ползват. Като безплатен общински превоз в луксозно общинско возило, кабинет, представителни разходи и прочие – за пирдопския кмет, който и да е той. Депутатите и те не са за жалене. И те се ползват с какви ли не екстри, платени от всички нас – избирателите.

И не на последно място, почти всяко едно населено място, в което има средищно училище, има и училищни автобуси. Така, че не е станало кой знае какво чудо голямо. Единственото, което стана е, че лъснаха низките страсти на пишещите подобни пиар-дописки. Лъсна лицемерието и дребнавостта. И най-вече отчетливо и от ясно по-ясно лъсна тъжния факт, че все още в 21-ви век в Средногорието се дискриминират деца от представителите на една община – най-голямата при това и от избрания да я управлява кмет, издигнат от БСП. И по този начин се лепна едно позорно петно на града, който даде на България демократът Тодор Влайков – радетелят за справедливост, за училищно дело, за добруването на всички българи и най-вече на българските деца, независимо от коя партия са родителите им и жители на кое населено място са.

А иначе, общините Златица, Антон и Челопеч ще намерят начин да осигурят превоз на своите деца, за да могат те да получават знания в пирдопските училища.

И да припомним, че още през май 2018 г. Министърът на образованието и науката обясни, че за 5-6 години ще бъдат подменени част от съществуващите над 600 училищни автобуса, защото са амортизирани. Така, че нищо кой знае какво не се е случило в Пирдоп. Просто МОН изпълнява приетата програма за осигуряване на безопасен и удобен превоз на учениците. Училищни автобуси се предоставят на средищните училища, в които се обучават деца от други населени места. За да има такива автобуси в Пирдоп, то е защото има средищни училища. А за да има такива, трябват ученици от съседните общини,  каквито са и учениците от Златица, Антон и Челопеч, а не само от управляваната от роднина община Чавдар. Без тях – ни училища в Пирдоп, ни училищни автобуси!

По нормативната уредба три са възможностите за осигуряване на транспорт на тези ученици. Първият вариант е чрез регулярен междуселищен транспорт, вторият – чрез сключване на договори с външни изпълнители, а третият вариант е със собствен транспорт – с автобусите, предоставени от Министерството на образованието и науката.

Отпуснатите на Община Пирдоп училищни автобуси от МОН, чиито министър е представител на управляващата партия „ГЕРБ“ показа, че управляващите не делят общините на „гербаджийски“ и „чужди“… Все пак Пирдоп е една от последните крепости на БСП – почти непревземаема през годините.

И тък като регулярен междуселищен транспорт така и не можаха да осигурят кметовете в Средногорието, а общинския пирдопски бюджет е твърде постен заради натрупаните задължения и теглените заеми, остава варианта държавата да се погрижи за извозването на средногорските деца, за да могат да участват нормално в учебния процес. Как ли ще отговорят от МОН на проявената от Община Пирдоп дискриминация, обаче! Редно е родителите на дискриминираните ученици да попитат… И по едно писмо от дискриминираните общини до Комисията за защита от дискриминация в НС няма да е излишно…