Община Златица се представя на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“

За поредна година Община Златица участва със свой щанд в най-голямото Международно туристическо изложение „Ваканция и СПА” – София, чието 39-то издание стартира днес, 15-ти февруари в гр. София.

Най-престижният туристически форум у нас открива сезона на туристическите събития в България през 2023 г., като изложителите са над 250 от 15 държави.Той се организира от Прим Експо, под егидата на Министерството на туризма на Република България в партньорство с Urbo Studio. Служебният министър на туризма на Република България официално откри в 10,00 ч. „Ваканция и СПА” 2023 г.

„Туризмът се възстановява след предизвикателствата, а свободата да откриваш света и удоволствието от пътешествията винаги ще бъдат важни за хората“ – с тези думи Вихра Огнянова, управител на „Прим Експо“ – създател и организатор на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ приветства участниците и гостите на официалното откриване на форума. Освен представители на туристическия бизнес от България и чужбина, ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в нашата страна, ветерани на българската туристическа индустрия, кметове и специалисти от всички сфери, свързани с туризма, за първи път в откриването взеха участие и трима бивши министри на туризма – Николина Ангелкова, Марияна Николова и Христо Проданов, както и заместник-министъра на културата Пламен Славов. Предшествениците на Илин Димитров бяха поканени по инициатива на министъра като ясен знак, че политическите промени не би следвало да рефлектират върху последователността в реализирането на националната политика за развитие на българския туризъм.

„Искрено се вълнувам, защото тук съм бил като изложител, участвал съм в панели като председател на туристическа организация, а сега имам честта за открия „Ваканция и СПА“ и като министър. Виждам много познати лица, много усмивки и с ръка на сърцето мога да кажа, че това изложение е ключовото събитие за нашия туризъм“ – заяви министърът на туризма Илин Димитров при откриването на 39-ото издание на Международното изложение „Ваканция и СПА“. „За 39 години в България се случиха много неща – смени се строя, парите претърпяха деноминация, влязохме в НАТО, в ЕС, изригваха вулкани, възникваха катаклизми, появи се пандемия, избухнаха геостратегически конфликти. Едно нещо винаги е сигурно: „Ваканция и СПА“ ще има“. С топли думи на признателност министърът на туризма на Република България връчи Грамота за цялостен принос в развитието на туризма, утвърждаването на авторитета и професионалния престиж на международното изложение „Ваканция и СПА“ и за съпричастност към инициативата за популяризиране на Дестинация България на „ПРИМ ЕКСПО“. Министърът поздрави организаторите и за богатата и съдържателна съпътстваща програма на изложението, която по неговите думи, поставя акцент върху най-важното – качеството на обслужването и въпроса с кадрите.

Над 40 български общини се представят със самостоятелни щандове, а още 26 участват със своите туристически центрове, музеи или като част от общото представяне на туристическите региони. Кметове и заместник-кметове са сред гордите домакини на атрактивните експозиции, с които българските общини привличат вниманието на посетители и професионалисти.

При представянето на туристическият щанд на Община Златица се включи и дарителката на медальона на Лейди Странгфорд –  Мария Елмазова.

инж. Генов в компанията на г-жа Марияна Николова – бивш министър на туризма, г-н Илин Димитров – настоящ служебен министър на туризма и служебния зам.-министър на културата г-н Пламен Славов

Като домакин на щанда кмета на Община Златица инж. Стоян Генов посрещаше всички гости, решили да се запознаят с туристическите забележителности на подбалканската община. Сред тях бе и Мариана Николова – екс-министър на туризма.

Форумът е с богата конферентна програма. В поредица от събития утвърдени експерти от различни сфери на туристическата индустрия ще споделят идеи и ще търсят решения по актуални теми и проблеми в сектора, а компании ще представят новите си продукти. Организаторите обещават да предоставят актуална информация за познати и не толкова познати, близки и далечни, традиционни и екзотични  пътувания, свежи идеи и добри практики за възраждане доверието между клиента и професионалистите от бранша.

Мисия на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ е да представи по атрактивен и заинтригуващ начин „Кътчетата на България“ – познати и не толкова познати региони, нови туристически маршрути, културни и исторически обекти, фестивали, местни храни и напитки, фолклор, забележителности. Местните администрации подкрепят сериозно туристическия бизнес от регионите и активно промотират събития и забележителности.

Подготви: Петя Чолакова