Община Златица поздрави и пенсионерите от Карлиево, Църквище и Петрич

По случай празника на възрастните хора, от ОбА-Златица съвместно с ръководствата на пенсионерските клубове на трите съставни населени места Карлиево, Църквище и Петрич, организираха тържества, посетени от инж. Стоян Генов – кмет на Община Златица. Всички присъстващи пенсионери бяха поздравени и от възпитаниците на Цветанка Георгиева – младите народни изпълнителки от Детска вокална група „Звездици“ при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица.

В Карлиево тържеството се състоя на самия празничен ден 1-ви октомври в карлиевският пенсионерски клуб. Пенсионерите от с. Църквище празнуваха на златишка територия на 2-ри октомври, а в Петрич тържеството се проведе на 7-ми октомври.

Българите имаме традиция, когато отиваме на гости или изпращаме приятели, да им подаряваме китка здравец. Българите дават цвете и в знак на обич, на уважение, за радост и за вдъхновение, като здравецът е и символ на хармонията, възпят не в една народна песен, а димитровчето е цветето на Свети Димитър, с който идва зимата и е изключително тачен от българите. Спазвайки отколешните български традиции, представителите на ОбА-Златица подариха на всички пенсионери по китка здравец и димитровче, завързани с червен конец – символ на дълголетието и закрилата. По този начин от името на всички жители на общината, те калесаха нашите пораснали съграждани със здраве и пожелание да се радват дълги години на пълноценен живот.

Тържествата бяха посетени от множество пенсионери, които изразиха своето задоволство от уважението, на което се радват и благодариха за сърдечните поздрави. Те похвалиха талантливите изпълнителки от вокална група „Звездици“ и им пожелаха множество участия и призови места от различни музикални конкурси.

В Петрич се изявиха и дамите от певческата група към местното читалище „Оборище“. Бяха връчени поздравителни адреси и награди на юбилярите през тази година, а всички заедно си пожелаха повече поводи за такива събирания и празненства.