ОбС-Пирдоп ще заседава извънредно заради МБАЛ-Пирдоп

Председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев е насрочил извънредно заседание, което ще се състои на 12.10.2021 г., 17.30 ч., с точка единствена: Подготовка на проектно предложение по процедура „Мерки за справяне с пандемията“ за МБАЛ „Пирдоп“ АД.

От докладната записка се разбира, че в рамките на възможностите, които предоставя програмата, МБАЛ-Пирдоп ще кандидатства за закупуване и доставка на асансьорна уредба за Ковид отделение и закупуване на нов дизелов агрегат, след проведени процедури по ЗОП.

За да се реализира този проект е необходимо ОбС-Пирдоп, като принципал на болницата да вземе решение, че съгласно Насоките за кандидатстване, партньор на Министерството на здравеопазването може да бъде МБАЛ-Пирдоп АД, както и че лечебното заведение разполага с необходимия финансов ресурс за изпълнение на дейностите“.

Това изречение, записано в докладната записка, буди недоумение предвид факта неоспорим, че МБАЛ-Пирдоп е акционерно дружество, в което влизат седемте средногорски общини, а в докладната се твърди, че „принципал“ е единствено ОбС-Пирдоп? Ако принципал на МБАЛ-Пирдоп е ОбС-Пирдоп, то защо останалите общини отпускат средства и на хартия се водят акционери, сиреч „съсобственици“ на пирдопската болница????

В докладната записка, която следва ОбС-Пирдоп да гласува, се твърди, че МБАЛ-Пирдоп разполага с финансов ресурс. Дали това отговаря на истината, обаче???? Да не възникне след време необходимост останалите средногорски общини да бъдат „помолени“, „заставени“, „притиснати“ да отпуснат допълнителни финансови средства на пирдопската МБАЛ, за да покрият разходите, заложени в проектно предложение, което дори не са виждали???

ОбС-Пирдоп се кани със своето решение да декларира, че ако се наложи ще финансира текущото изпълнение на дейностите по проекта, ако същият бъде спечелен, но не става ясно дали останалите акционери са запознати с проектното предложение и дали няма да се наложи и те да финансират пирдопската общинска болница – за пореден път притискани с писма и вопли, че няма пари?

И ако е законно, то морално ли е да се вземат решения от ОбС-Пирдоп като „принципал“, сиреч собственик на МБАЛ-Пирдоп, без да се вземат становищата или поне да се запознаят останалите общини-донори, барабар с предприятията, които често са сюрпризирани с искания за извънредни плащания за покриване на натрупани задължения, належащи нужди и.т.н., направени уж за болничното заведение, без обаче плащащите с народните пари да бъдат уведомени?

Закупуването на дизелов агрегат ли е най-належащото предвид факта, че т. нар. „Ковид отделение“ в пирдопската болница доскоро бе обект на публични дискусии в социалните мрежи, онагледени с ужасяващи снимки – липса на дюшеци, легла, завивки и се наложи отново останалите общини, граждани, предприятия да даряват най-необходимото, за да може то да функционира?

Много въпроси около една, меко казано, фрапираща с твърденията си докладна. Пътят към ада казват бил послан с добри намерения. Асансьорно някак си, нагоре-надолу става от ясно по-ясно, че акционерното дружество е невнятно и само за параван, използвано, за да накара останалите общини да наливат средства в пирдопския общински бюджет, за да покриват масрафа на пирдопската общинска болница, в която не всички средногорци се лекуват. Данъците на златичани, челопечани, чавдарчани, антончани, копривщени, мирковчани отиват за харчалък на пирдопските управляващи.

И златишката поликлиника се нуждае от ремонт на неработещия асансьор, от адекватна отоплителна система и какво ли още не. Кога ще я обявят за акционерна и ще настояват останалите общини да пълнят касичката…

Не е виновен Асан, че харчи чуждите пари, виновни са тези, които гласуват да му ги дават.