НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев-1869” – Копривщица спечели 12 940,00 лева за театрален проект

Председателят на НЧ „Хаджи Ненчо Палавеев” – Копривщица изнесе официална информация, че читалището е кандидатствало и получило одобрение за проект на стойност 12 940,00 лв. по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФК, чиято цел е събуждане на културата в Копривщица. Проектът ще се изпълнява в срок от 15.09.2022 г. до 01.03.2023 г.

Повече за идеята, кандидатстването, дейностите по културния проект на копривщенското читалище ни разказва председателят инж. Стоян Павлов:

Как се роди идеята читалището да кандидатства за финансиране на театрален проект?

Идеята на проекта е да се възстанови желанието на хората да участват в любителски театрални школи, като самодейци и същевременно с това да се мотивират хората в града ни да станат публика на самодеен театър.

Ръководители на самодейната група ще бъдат ръководителите на детски групи. Смятаме това за предимство, защото децата и родителите им ще могат да се включат заедно. Като резултат от проекта сме заложили завършено театрално произведение, което ще представим на копривщенска сцена, а и не само.

Всъщност, основната мисия, която постигнахме чрез спечелването на този проект е да възстановим в голяма степен дейността на читалището след двете години застой, предизвикан от пандемията. По проекта сме заложили и собствено участие във финансирането с 540,00 лева. От известно време кандидатстваме по всички възможни места, на всички отворени сесии на НФК. Интересното е, че за подготовка на другите проекти използвахме консултанти, но нямахме успех. Този проект го изготвихме аз с помощта на екипа на читалището и за наша радост го спечелихме.

В какво се състоят дейностите по проекта?

По проект са заложени двама ръководители, които ще се занимават със самодейната театрална трупа към читалището. Няма ограничения за желаещите да станат актьори. Самите те ще решат по време на заниманията какъв продукт ще възпроизведат и на каква тема. Дали ще е спектакъл, театрална постановка или друг вид продукт, подходящ за сцена. Предвидени са да бъдат проведени 22 репетиции. Ще изучават сценично поведение, ще могат да предизвикат себе си и емоциите си на сцената.

Заложени са и средства за изработка на костюми, декор, за закупуване на дълготрайни материални активи и реквизит.

От кога сте председател на читалището и има ли то трудности за реализиране на своите читалищни инициативи?

Председател съм от три години, като първите две години довърших мандата на предния председател. От една година реално съм избран за цял мандат. Когато започнах в читалището всичките му сметки бяха запорирани. Читалището имаше дълг от над 30 хиляди лева, но все пак успяхме с доста работа да вдигнем запора. Успяваме да изплащаме натрупаните задължения. И налице е първият спечелен проект от последните осем години.

Читалището съумява да се самоиздържа и не ползваме нито стотинка от общинския бюджет, с изключение на държавната субсидия.

Каква е концепцията Ви за развитие и популяризиране на читалищните дейности в Копривщица – град, славещ се като фолклорна столица на Бългрия?

НЧ „Хаджи Ненчо Палавеев-1869” е утвърдил се през годините културен център в гр. Копривщица, като ежегодно организира редица културно-просветни дейности за задоволяване потребностите на копривщени и на нашите гости през цялата година. Имаме добра материална база и постоянен екип. Имаме дейност и в съседните ни населени места. Например в Стрелча представихме повторно Празника на самодееца от 1-ви март Копривщица, който за първи път от доста дълго време (предвид пандемията) напълни салона на читалището. Всъщност, лично аз не помня толкова пълен салон в Копривщица. Самодейният ни спектакъл се прие много добре и в Стрелча.

В читалището действат много самодейни групи и състави. Пример за това е както  новосформиралата се гайдарска група с ръководител Стоян Маджаров,  които въпреки краткото си съществуване, се представиха изключително добре на Националния събор „България пее в Копривщица”, така и останалите групи от самодейци в читалището.

Многообразна е дейността на читалището през годината. Освен библиотечната дейност, активно участвахме във възстановката по Априлското въстание, организацията на мегданските хора през лятото. Правим и много летни инициативи за деца – излети, плуване, риболов, колоездене и други. Бяхме партньори и на мобилна работилница. Излъчваме и филми, както тематични за града и миналото му, така и съвременни български филми.  Може да се каже, че читалището кипи от живот. Непрекъснато се раждат нови идеи, захващат се нови инициативи.

Вашите впечатления от тазгодишното издание на Националния събор, провел се на 5,6 и 7-ми август? Мястото на читалището в него?

Случиха се супер нещата. Организацията бе на ниво, но гостите бяха сравнително по-малко от друг път. Отдавам това на пандемията. Надявам се, че следващото издание на събора през 2025-та година ще бъде много по-посетено. Читалището е неизменна част от народното творчество на Копривщица, както и от Националния фолклорен събор, по време на който имахме световна премиера на филм, водещи бяхме на изпълненията на извънконкурсните групи на лятната сцена в двора на читалището.

Интервю: Петя Чолакова