Новите приключения на Магдалена Иванова

Като дете съм чел с интерес книгата “Приключенията на Лукчо” от Джани Родари с главен герой – една лукова глава от добро, но нещастно семейство.
С умиление си спомням и за „Патиланско царство” на Ран Босилек и неговата колоритна баба Цоцолана… Та затуй реших и аз да започна с драги ми Смехурко, макар, че хич не ми е до смях, ами ми се плаче и сълзите ми рукват както, когато беля лукова глава… Плаче ми се, разлиствайки поредния доклад от Агенцията „Държавна финансова инспекция” (АДФИ), в който подробно са описани новите приключения на нашата кметица, от които ние, златичани, пак и пак патим. Патиланци сме си и това е.
Отново и отново българската прокуратура се занимава с приключенията на Магдалена Иванова от Златица, която за наше нещастие все още ни е кметица. И отново констатира нарушения след нарушения, извършени от същата, заради които пак и пак плащаме ние – данъкоплатците, които трошат коли и крака по златишките кални друмища.
Докладът на АДФИ е има-няма 80 листа. Потрудили се хората, проверили и подробно описали премеждията, през които е минала Иванова само и само да плати на Консорциум „Зелена Златица” повече от необходимото. Или повече от това, което е одобрил ДФ „Земеделие”. Малко им били на другарите от Консорциума 800 хиляди лева за направа на градинки между някои от блоковете златишки, та нашта кметица решила да им даде още близо 500 хиляди лева. Да си имат, да харчат и храстчета да садят. И глина от „Бакаджик” да трупат в центъра на града. Е, за глината пари не са дали, но пък бая са взели.
Нали съм известен златишки фен на Антон Тодоров и неговото предаване „Документите”, та затова взех, че се сдобих с копие от прословутия доклад на АДФИ, получен и в Главно следствено управление – София. И като последователен в действията си, бързам да запозная читателите на списанието с направените констатации – на страница № 78 четем:
– със сключеното на 14.07.2014 г. Допълнително споразумение към договор за възлагане на ОП № 1000020.03.2013 г. Магдалена Иванова е поела ангажимент за разходи в размер на 347 232,36 лева, които не са предвидени в годишния бюджет за 2014 г. на Община Златица. С деянието е нарушила чл. 128 във връзка с параграф 2 от ДР на Закона за публичните финанси, за което по време на финансовата инспекция е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение № 11-01-125 от 19.02.2018 г…
– на 05.01.2015 г. с издаването на фактура № 9 на стойност 67 266,23 лева с ДДС е възникнало окончателно парично задължение с падеж 05.02.2015 г., по договор № 100-20 от 20.03.2013 г., което по силата на чл. 303а, ал. 2 от ТЗ във връзка с чл. 45 от ЗОП в сила от 01.10.2004 г., възложителят следва да погаси в тридесетдневен срок от датата на издаване на фактурата. Задължението е погасено на 24.03.2017 г., след изтичане на тридесет дневния срок за погасяване. С деянието Магдалена Иванова е нарушила чл. 121 ПМС № 1 от 9 януари 2013 г. за изпълнението на държавния бюджет на Р България за 2013 г., з което по време на финансовата инспекция е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение № 11-01-126 от 19.01.2018 г.”…
И каква се оказва тя, че нашта все още неотстранена кметица прави каквото си иска и си разполага с общинските пари както тя си реши. Нея законови разпоредби не я ловят. Никакви държавни изисквания не я засягат. Губерния Златица се оказва извън всякакви закони, освен магдаленините. И на нейните покровители – наследници на комунистическите нрави. Явно Златица все още живее в онова мракобесно време и в ония режим, който в световен мащаб обявиха за престъпен. Наред с този на Хитлер.
По сталински в Златица си дерибейства кметица и хич ни й пука… Така ни е запукала и то не само финансово, че ще се наложи да хващаме Балкана, да спим по землянки и да чакаме да ни освобождават. Ятаци ни трябват от съседните освободени общини, че да дочакаме и ние своето Освобождение. И нови войводи ни трябват, че явно без ново Априлско въстание в Златица няма да минем.
Къде си, Бенковски?! Поведи четата, че от Златица нищо не остана… И Конака даже не издържа. Срина се! Благодарение на двумандатното магдаленино царуване в Златица.
Да се върна на документите, че душата ми боледува… Патриотизъм ме мъчи. Пустото му родолюбие и обич към родна Златица, която потъва без почти никакъв шанс за спасение. Ограбена, оплювана, червива от корупция… Тежка съдба носи… Но пък раздава почетни знаци на онези, които я погубват… И ги честваме, даже. Разни годишнини техни. Златица явно боледува от Стокхолмски синдром… Залюбила е мъчителите си… И тези, които от години я изнасилват… Горката! Че даже паметници им издига… И ги преизбира, за да продължат пъклените си дела за нейното унищожение. Като партийно поръчение.
Ако се чудите защо няма за запълване на дупки или за детските градини – не се чудете. Отишли са я за консорциуми, в които участват партийните им гурута, я директно в техни фирми за предизборни мероприятия. Както от училището, така и от междублоковите. Ей така, като на шега Магдалена Иванова е изплатила хиляди левове отново, с което е причинила вреда на бюджета на община Златица – по нейна вина и по нейно усмотрение.
И това не е всичко! Според чл. 15, ал. 1 от ЗОП, прогнозната стойност на обществената поръчка се определя към датата на решението за откриването на процедура за възлагане. Допълнително възложени ремонтни СМР по проект „Обновяване на междублокови пространства” по сключените в периода от 30.07.2013 г. до 02.12.2013 г. 4 броя договори на обща стойност 87 947,90 лева с ДДС, невключени за финансиране от ДФ „Земеделие”, не са с идентичен и сходен предмет и не са били известни на възложителя към момента, в който са стартирали действията по възлагане на ОП.
Съдейки от действията на Иванова – пред нея не важат ни закони, ни държавни институции, а пък това Общински съвет е извънземно явление. Сиреч, она си може и сама. Жената е като паднала от Луната! Или поне така ми се струва, защото явно там се действа и управлява по друг начин. Партията е една, партийните лидери са едни – конкуренция няма. Спускат се задачи – изпълняват се чинно. Населението е превърнато в безправни икономически роби. Общината ни е магдалелина бащиния. Общинският бюджет още повече. По роднински лелята го натъкмява. Имаме си в Златица управляваща фамилия досущ като тази в имперска Русия. „Царската” златишка фамилия, обкръжена от лакеи и придворни дами, оползотворя ли оползотворява народните пари… И, естествено, приближените често са награждавани с височайшата чест да придружават по екскурзии “кметицата-слънце”.
И тези безразборни харчове на кметицата на клета Златица не са останали незабелязани от разни му там държавни институции, които за нея не са кой знае какво. Нали “за кокошка няма прошка, за милиони няма закони”, та Магдалена Иванова го раздава не по кокошкарски… Сумите, които с лека ръка харчи без решение на ОбС не са никак кокошкарски. Явно е убедена, че нея не могат я хванат финансови инспекции, прокуратури и следствия…
Вярвам аз, както казва другарката Иванова, че все някой ден с нея ще се видим в съда. Аз в ролята си на тъжител, свидетел и съдебен репортер от първия ред, тя – на подсъдимата скамейка. И ще документирам, защото златичани заслужават да знаят защо и заради кого родният им град е на това дередже. И ще напиша… Да се знае и помни! Да не стане така, че след 40-50 години някой да вземе да я предложи за почетен гражданин. Не ни стигат Койка и Тома Найденов, та току виж и тя, и тези около нея, се наредят на опашката за 300,00 лева. По случай някоя годишнина, а не по заслуги към общината.
В заключение само да обобщя. Община Златица отново е ощетена с хиляди левове. Тук 30 хиляди, там 80 хиляди, че накрая се събрали близо 500 хиляди лева. И то по договори, сключени по кметско усмотрение. После горките съветници се наложи да гласуват притиснати в ъгъла със заплахата, че ако не вземат решение за плащане, щяло да се плащат и лихви, че и неустойки. Та още минимум 126 хиляди лева… Като при Кооперацията, където още не можем да си платим масрафа. Но, това е друга тежка и сериозна тема…
Да се върнем на договорите с Консорциум „Зелена Златица”, подписани тихомълком от ЗЛА-тишката кметица… За тях пита и предишния общински съвет с председател инж. Стоян Генов от БСП. Пита човека и за съдебните разправии, които общината има с Консорциума. Тогава Иванова отрече, че има подобно нещо… Без даже да мигне, обясни надълго и нашироко, че това са лъжи и няма никакви съдебни спорове. Отново се оказа, че е подвела не само съветниците, но и всички нас – гражданите. Не се посрами да подведе председател на ОбС от БСП. Даже не се посвени да заблуди и председателката на БСП-Златица инж. Стоянка Балова -същата и член на НИС на столетницата, втори мандат общински съветник. А може и да е знаела! Кой знае?!
А клета Златица не се продавала… Е, как да се продава, когато по комунистически се източва? И по партийна, и по фамилна линия при това… И се леят едни пари към едни консорциуми, в чиито състав влизат едни пернишки фирми… А те пък се радват на височайшо партийно присъствие… И пълна подкрепа лично от другаря Кирил Добрев…
Такива ми ти работи, драги ми смехурко. Приключенията на луковата глава продължават. И проверките продължават… По проекта за депото, по проекта за фекалните води, по социалния проект, по училищната кражба от над 1 милион лева, по водопроводните приключения в Карлиево и Петрич… Позабавиха се, ама види им се краят. Предстои да разберем какво е отношението на ОбС-Златица във връзка с получения нов доклад от АДФИ за поредните злоупотреби в общината. Май е време за ново искане на оставка! Трето по ред! Наложително е, бих казал даже…
Стоян ШИЕКОВ