Никулден е! Днес е храмовият празник на черквата в Челопеч!

На 6-ти декември честваме свети Никола – един от шестте светци, които са си поделили вселената и нему се паднала водната стихия. Той властва над реките, езерата и моретата, и се грижи за благополучието на пътуващите по тях. Жертва му е шаранът, който се изпича покрит с тесто – рибник. Черковен празник на светител Николай, архиепископ Мирликийски, чудотворец, живял във времето на Диоклетиана и Максимилиана; като икон за Христа бил гонен, мъчен и затворен; в затвора чакал смъртта си. Обаче при дохождането на Константин Велики го извадили из затвора и поставили за архиепископ на Мирликлийска епархия. Участвал в Първия вселенски събор в Никея. Имен ден на тези, които носят имена близки или производни на Никола – Николай, Кольо, Николина, Николета, Нина, Ница, Ния и други

Народният празник наричаме Никулден, свети Никола, Рибен свети Никола. Свети Никола празнуват всички, на деня му е обща служба и всяка къща принася жертва – риба. Народното вярване рисува Свети Никола като свръхестествен юнак, който има криле и може да хвърчи по моретата и височините; той бди да не би морската юда да потопи някой кораб. Това понятие за свети Никола посочва, че днешният християнски светител Никола Мирликийски е заместил някакво друго свръхестествено същество митическо със същите атрибути.

В денят на свети Никола всяка стопанка приготвя освен рибник и обредни хлябове, наричани на места боговици, богов колак, кравай, никулски хляб или св. Никола. В селата Вълкова Слатина, Стубел, Живковци и други месят хляб, наречен параклис или света Петка, както и хляб, наречен свети Никола или светец.

Днес е храмовият празник на черквата в Челопеч – Свети Николай Мирликлийски Чудотворец, декларирана за архитектурно-художествен паметник на културата, с писмо № 3907 / 18.09.1978 г. на Националния институт за паметниците на културата. Църквата е съградена в североизточния край на Челопеч от мирковския майстор Димон. За съществуването на църква в Челопеч се знае от края на 30-те години на ХVІІ век, като храмът разполага с ценни икони, изписани от трима  талантливи възрожденски майстори-зографи – Давид Зограф и неговите ученици Йото Недялков от с. Макоцево и Иван Зографина от с. Мирково.

На 6-ти декември се украсяват коледните елхи и е задължително всеки да се вземе шаранена люспа за здраве и късмет. Днес празнуват рибарите и банкерите.

Подготвено по материали на Димитър Маринов – „Народна вяра и религиозни народни обичаи“, Издателство БАН, 1994 г.