Нехуманно отношение към гълъбите в Община Пирдоп. Зазидани ли са новоизлюпените и обречени на гладна смърт?

Гражданка ни изпрати тревожен сигнал за нехуманно отношение към гълъбите в Община Пирдоп и за проявена жестокост към новоизлюпените гълъбчета, оставени без храна и грижа. Ето какво написа в имейл разтревожената гражданка:

Здравейте г-жо Чолакова,

Пиша Ви с надежда, че Вие бихте могла да повдигнете един въпрос или поне да го споделите в платформите на списание „Средногорски БАГРИ“. Смятам Ви за един от малкото хора в Пирдоп, който не се бои и има енергията да задава въпроси към управляващите на нашия град, когато те са направили (поредната) грешка.

Преди няколко дни бяха сложени решетки на дупките към покрива на община Пирдоп. Определено добро решение предвид проблема, който популацията от гълъби създава на работещите в община, но със сигурност ЗАКЪСНЯЛО и В ГРЕШНОТО ВРЕМЕ. Както всеки съзнателен човек знае, в момента под покрива на общината има десетки току-що излюпили се гълъбчета. Имаше, защото от както се сложиха решетки те останаха зазидани там и може би вече не са живи. Това е проблем поради няколко причини, които хората, взели решение това да бъде направено, очевидно не са предвидили: първо, е нехуманно – зазиждат живи същества. Второ, това трябваше да бъде направено още когато се ремонтира покрива на общината, да се почисти това пространство и да се сложат решетки (както биха го направили едни мислещи управляващи).

Но това, което се случва вследствие на това решение, е далеч над хуманни или съзнателни причини. Тъй като гълъбите не могат да влязат при малките те са в несвяст.

Това, което наблюдавам е – гълъбите летят постоянно, опитват се да пробият решетките, предполагам от силния стрес се блъскат в прозорците на заобикалящите сгради, има постоянен шум от обърканите животни, наред с това – вероятно защото не могат да нахранят малките, гълъбите повръщат храната, която са събрали, буквално навсякъде – по тротоарите около общината, по первазите и прозорците на близките къщи и блокове – гледката е ужасна. Вероятно вече е късно нещо да се направи, но смятам, че повече хора трябва да забелязват и такива решения – ненавременни и грешни – трябва да се отразяват.

Г-жо Чолакова, смятам, че това не трябваше да е първото нещо, което общината да направи с новозакупената вишка. Не, даже напротив, можеше да изчакат един месец, да направят усилие да премахнат мръсотията под покрива, да отлетят гълъбите и тогава да запечатат покрива. Те можеше най-напред да се погрижат да отстранят изсъхналите клони на високите дървета – не че не се постараха да отрежат до дъно доста дървета, например в детската градина „Снежанка“, но явно не са използвали вишката в пълния ѝ потенциал – преди само седмица в един следобед, докато децата играеха в двора, се строполи огромен изсъхнал клон на метър от малките деца.

Можеше и да се заемат с подрязване и на многобройните дървета и храсти, които поради лошото място на засаждане, вече са израснали толкова, че са достигнали жиците над тях и създават проблеми на хората. Можеше да подрежат огромните клони на дърветата точно до паркинга на общината. Да, можеше да се заемат с тези неща, вместо да зазиждат гълъби в най-неподходящото време.

Благодаря Ви, че отделихте време да прочетете този имейл. Прилагам видео с въпросните гълъби и решетки, както и снимка от един храст на ул. „Княз Борис Първи“ в началото при автогарата.

Ще Ви помоля само за анонимност, тъй като не обичам публичността. Аз съм само една млада жена, която е свидетел на поредното недомислено решение на някой от управата на гр. Пирдоп.

Поздрави и продължавайте все така с Вашата всеотдайна дейност и силна гражданска позиция.