Неотложен ремонт на водопровод стартира на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Златица

Тази сутрин стартираха спешни строително-монтажни работи и подмяна на остарелия водопровод на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Златица, в участъка от поликлиниката до ул. „Черешово топче“. „Стартирахме неотложните дейности по подмяна на остарялата водопроводна мрежа, защото в последните дни възникнаха 5 аварии по този водопровод“, обясни кмета на Община Златица инж. Стоян Генов.

Водоподаването в този участник по време на подмяната на водопроводната инсталация ще бъде частично нарушено. Определеният срок за изпълнение е 19.00 ч. на 31-ви май (неделя).

За да може да се осигури нормално водоподаване на живущите на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, както и на МЦ I – Златица ЕООД, след проведени разговори с ВиК-експерти и строители, кметът Генов предприема мерки, ОбА-Златица оформя необходимата документация и чрез пряко договаряне избира за изпълнител на ремонтните дейности фирма „Златанови Златица“ ЕООД, която незабавно стартира подмяната на тръбите.

По повод предприетите действия инж. Стоян Генов пояснява:
„Целият участък е компроментиран и не може да се ремонтира. ВиК работиха усърдно, монтираха няколко скоби, но вече е невъзможно да се осигури нормално водоподаване поради твърде остарялата водопроводна инсталация. Единственото, което може да се направи, е да се подмени целият участък. Той е някъде около 170 метра.

Потърсихме възможно най-бързо фирма, на която да възложим подмяната. Благодаря на „Златанови – Златица“, че се отзоваха. След вчерашният ни разговор (26.05.2020 г. – бел. ред), организираха се бързо и от днес вече започнаха. Подмяната ще се осъществи на водопровод, без канал. Ще бъде подменена тръбата и отклоненията за абонатите.

Участъкът е проблемен. То целият град е проблемен, но тук, както казах, ремонтите са невъзможни повече, а от това трасе се захранва с вода и Медицинския център. Там от няколко дни вървят имунизации. Проблемът е сериозен. Това наложи да реагираме по най-бързия начин. Разбира се, с общински средства.

За съжаление това ни очаква оттук нататък. Състоянието на водопроводната и канализационна мрежа всички знаем, че е трагично, но това е първия участък, който ни изправя пред невъзможността да бъде ремонтиран. Има улици, по които има по няколко пробива, но тук, откакто съм кмет на общината, за първи път ми се случва да е невъзможно да се отремонтира. И това е първата подмяна на ВиК-инсталация, която предприемаме. Ако нещата продължат по този начин, общината няма как да издържи. Търсим всевъзможни начини да проектираме и да вървим към изграждане на нови трасета, на нови участъци, нова мрежа. Това е пътят. Така, частична подмяна, само по този начин“.

Ана Ланкова – главен счетоводител на Община Златица:
„Както каза и кметът, това е спешен ремонт,  неотложен, което налага да бъде финансиран със собствени бюджетни средства. Сумата е около 20-25 хиляди лева. Налага се да намерим начин да бъде заплатена услугата. В рамките на няколко дни, като приключат дейностите, със съответните протоколи, ще бъде направено разплащане. Спешността на дейностите изискваше сключването на договори задължително чрез пряко договаряне, т.е. нямаме време за други процедури и затова така се наложиха нещата във времето“.

Иванка Ангелова –  главен експерт строителство и инвестиционни дейности:
„Ще бъде подменено цялото трасе по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ от моста до ул. „Черешово топче“.

Към този участък от водопроводната мрежа са включени още търговския обект, наречен „Супера“, ресторант „Средногорие“, заведението „При Чушката“.

Найден и Златан Златанови – представителите на фирмата-изпълнител обещаха да запълнят и опасната дупка, отворила се над моста – отново по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, в следствие отново на ремонтни канализационнидейности, която вместо да бъде асфалтирана, бе запълнена с камъни и чакъл, който вече е отнесен от дъждовните води и преминаващите автомобили.