Ненко Панчев от Челопеч спаси пирдопския кръст

В Пирдоп не успяха да извадят кръста, който традиционно се хвърля в реката на Йордановден. До обяд се опитваха мераклиите да го намерят, но напразно, а поверието разказва, че изгубването на кръста на Йордановден е лоша поличба за цялата година и за цялата община. Едва на днес, на връх Ивановден, челопечанинът Ненко Панчев и негови приятели успяха да спасят пирдопския кръст и го занесоха в общината.

От ОбА-Пирдоп съобщиха надлежно, че кръстът е спасен, а на неговите спасители кмета Геров е раздал парични награди, които те са предоставили като дарение на пирдопската църква. Това знамение идва да подскаже, че от Челопеч е тръгнало възраждането на Средногорието днес, а челопечани са хора сърцати и с готовност вършат добрини. Дарението, което те сториха е за пример на всички, които се хвърлят да „спасяват“ кръста не заради традициите, а заради паричните награди.

Хвърлянето на кръста в реките се прави за здраве и да бъде кръстена водата. Именно заради това и едно от народните названия на празника е Водокръстие – водата вече е кръстена, водата вече не е опасна, сега идва времето на водата, която е свещена и пречистваща.

По повод изгубеният пирдопски кръст в социалните мрежи бяха направени множество коментари. Гражданите изказаха мнение във връзка със случилото се, свързвайки го както с управлението на общината, така и с бизнеса на кмета.