НЕЗАМЕНИМАТА ДИЛЯНА

Китното подбалканско градче Златица се радва на древна история и що годе останала красива природа. В него живеят трудолюбиви люде, изпълнени с любов към родния край и земята българска. Именно в това китно подбалканско градче се родила и израснала една невяста, надарена с какви ли не качества… Кръстили ли я Диляна! Раснала-пораснала Диляна, решила занаят да захване и се насочила към учителстването. Да даскалува на будните златишки деца, на четмо и писмо да ги учи, пример да им бъде, морални устои в тях да гради.
Но даскалуването се оказало малко за Диляна… Знаела тя, че може още и още. Да се разгърне, да се прояви. Ценен кадър била за родното си градче, искала да се прослави през девет земи в десета. И се разгърнала даскал Диляна, първом общински съветник станала, общинските дела да оправи. После в читалището се намърдала като читалищна настоятелка, оттам и в кооперацията се включила, защото по кооперативните дела била много веща – та и там контрол да налага, правила да прилага. Но и тези изяви били малко за Диляна. Затуй се захванала и с бизнес. Лавка в училището отворила, че хем да учи децата, хем да ги храни, хем бакшиши да събира. Дори с хазартният бизнес била в час, че по едно време и в местното казино се подвизавала. Друго си е една учителка хазартен оборот да събира и в помощ на гражданите да се намира. Оправна жена била Диляна – навсякъде огрява, от всичко разбира и навсякъде местенце си намира.
Присърце на видната общественичка били, обаче, общинските дела. Къде каквато партия имало без Диляна не минавала. Същински партиен гуру за чудо и приказ! Няма ляво, няма дясно! Всички политически идеи и платформи пасвали на диляниния устрем към властта. А и различните партийни цветове много й отивали. То не било кърваво комунистическо червено, то не било динено зелено, та през гербаджийско синьо, чак до куневото гражданско. Но и там не я свъртало нашата оправна мадама, та затова акостирала в АБВ и надянала лилавите одежи. Нали и от рисуване поназнайвала, затова си казала, че няма как да я упрекват за политическите й подскоци и смело смесила червената идея със синя програма, та получила подобаваща лилава политическа украска. На учителката най й приляга абв-то да прилага. Стига да е близо до тези, които са на власт, за Диляна няма значение партийното оперение.
Хората в градеца започнали да се дивят на дилянините настройки и перестройки. Нарекли я подобаващо сенатор Диляна, защото по сенаторски го докарвала – първа и най-лична измежду кметските съветнички. С вид строго умислен и туристически наперен. Айларипи! И туризмът в Златица не се разминал без Диляна. Най-пъргава от всички хукнала тя по баирите курбан на хижата да раздава. Само ловджийка все още май не е станала, но дръжте се ловни дружинки Диляна към вас се задава! Дори Светият синод очаква с нетърпение нейното височайшо присъединение в църковното настоятелство, че къде се е чуло видяло църковни дела без Диляна даа има. Поп да пее, попадия да припява, Диляна от амвон да проповядва…
Най я бива запета Диляна в общинските дела. Сесия почти не пропуща. Същински Матросов брани тя интересите партийни. Тези, които в момента обслужва и на които чинно прислужва. Втурвасе смело Диляна мероприятия с деца, облечени в черни чували да организира и подписи срещу заводи за обработка на отпадъци да събира. Произнася пространствени слова и тежки думи реди Диляна срещу деца – ей така публично и за порицание, щото написали една истина. Но тази истина не е в полза на онази, на която днес удобно се е врекла Диляна и с гърдите си пази.
Само що не е предложила още да се набучи някому главата на кол на сред площада до вълковия паметник, за да демонстрира лоялността си към сегашната управа и към онази, дето назначи на подходяща службичка рожбите дилянини. И така, до следващата, защото кметовете в Златица се менят, но сенатор Диляна винаги остава…
По време избори партийно мероприятие без Диляна не минава. Партията, към която моментно се е причислила, може спокойно да се радва на диляниното внимание и неутолим партиен устрем. А какви речи само произнася, как славослови и каканиже похвални думи – на таланта й може да завиди всеки политически PR-експерт.
Веднъж един жител на Златица сравни златишката Диляна с известната романна героиня „Вечната Амбър”. Незаменимата обществена стожерка се прочу, все пак без нея ни едно кметуване в Златица не би могло да се осъществи.
За лоялност, коректност, постоянство, етичност, морал и други ценности, Диляна хич не се коси. Важното е нейното да си върви и семейно децата със служба да подсигури. Защото за нея най-важен е лозунга: Да живей труда! И тя чинно се потруди, развявайки политическата БСП-мантра от последните местни избори: Златица не се продава! Знаела е Диляна от самото начало, че Златица не се продава, само се заменя и подлежи на източване, преточване и ошушкване. Все пак Диляна е виден член на контролния съвет на ПК „Златица 91” и активно е участвала в сагата с общинските заменки и делбата на общинските имоти.
Види се, че нашта Диляна умора няма. Време е и нея някой да номинира за почетно отличие. Но не просто за носител на почетен златишки знак, а направо за най-виден и почетен гражданин като единствена и незаменима. Дори е чудно как още не се е сформирал един инициативен комитет, който да внесе предложение за издигането на паметник на Диляна между читалището, общината и кооперацията. Все пак без нея и трите институции едва ли биха могли да просъществуват. Кой знае, може и това да се случи в Златица! Да не забравяме, че и в училището се вихри – като даскалица и бизнес дама. Няма лабаво и няма празно при Диляна! Отсега се знае кой може да стане председател на комитета за номинацията. Е как кой, дилянкината съратничката Сашето Кръпарова. Че и тя по брой партии не й отстъпва. А в състава му ще влязат един бивш председател на читалище, отстъпил мястото си, за да може благоверната му да бъде назначена на работа там и неизменния член на подобни комитети Томето Найденов, че без него номинация в Златица не върви!
Не зная защо, като се чуе за оправната Диляна и се сещат в Златица за хита на Том Джоунс за блудната „Дилайла”: „Защо, защо, защо, Дилайла!”. Сигурно защото затишката Диляна е хит и за нея из Средногорието се носят легенди. Многопартийни и за пример! Тъжен и поучителен пример какви управляват днес в Златица!
Косе-Босе
(всички прилики с действителни лица са съвсем случайни)