На 8-ми декември в Челопеч ще се проведе беседа за детският диабет

На 8-ти декември, петък, от 13.00 ч. в Актовата зала на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Челопеч ще се проведе открита беседа на тема: „Детски диабет“, на която могат да присъстват всички, интересуващи се от темата. Специални гости ще бъдат доц. д-р Маргарита Аршинкова, дм, и колеги от екипа ѝ от СБАЛ по Детски болести “Проф. Иван Митев”, гр. София.

Доц. д-р Маргарита Аршинкова, дм, е настоящият ръководител на отделението по диабет към СБАЛ по Детски болести “Проф. Иван Митев”. От основаването на клиниката през 1972 година до днес, през отделението са преминали повече от 4850 деца, страдащи от диабет. Тя и колегите ѝ ще засегнат важната тема за превенцията, симптомите и особеностите на диабета в детска и юношеска възраст. Мотото на беседата е, че децата, болни от диабет, не бива да се възприемат като болни – те са като всички свои връстници, макар и да се налага да се борят с още едно сериозно предизвикателство в живота си.

По време на беседата ще бъде споделена ценна информация, която може да бъде от полза на родителите, грижещи се за деца с диабет, но ще бъде обсъдена и превенцията на заболяването, за да не се стига дотук.

От Община Челопеч напомнят, че през тази година коледните празници в селото ще бъдат обвързани благотворително със СБАЛ по Детски болести “Проф. Иван Митев”. Всички приходи от събитията, за които се изисква вход, ще бъдат насочени към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към лечебното заведение. Това е една от малкото специализирани детски болници в страната, която обаче се нуждае от средства, за да продължи да предлага адекватна грижа на нашите деца.

Източник: ОбА-Челопеч