На 24-ти май в Чавдар откриха физкултурен салон и компютърен кабинет

В светлият празник на Българската азбука, просвета и култура – 24-ти май, в Община Чавдар тържествено откриха физкултурен салон, обновено фоайе на училището и компютърен кабинет. Тържеството на буквите, на словото и просветното дело в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе колоритно и изпъстрено с изпълненията на учениците, обогатено с поздравителни адреси от приятели и спонсори на училището, похвални слова от кмет и гости.

Сред специалните гости на тържеството бе кмета на Община Чавдар Григор Даулов, Мария Томева – председател на ОбС-Чавдар, представители на ОбА-Чавдар и общински съветници, началника на РУО-Софийска област Росица Иванова, Ина Ананиева – треньор на националния отбор по художествена гимнастика и председател на СК „Левски – Илияна“, директора на ОК в „Елаците-Мед“ АД Стойно Стойнов, Даниела Теофанова – директор „Връзки с обществеността“ в „Геотехмин“ ООД, Тодор Иванов – ръководител отдел „Комуникации“ в „Елаците-Мед“ АД и други.

След тържественото посрещане на училищното знаме, възпитаниците на ДГ „Щастливо детство“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ износоха празнична програма и зарадваха с изпълненията си гостите на тържеството и своите родители. Рецитал на бележити стихотворения, посветени на българските букви, българската азбука и писмена, песни, танци и много усмивки изпълниха двора на чавдарското училище. Част от програмата бе и предаването на училищното знаме на новия знаменосец и неговите асистенти, които с гордост приеха щафетата.

Към присъстващите поздравление произнесе г-жа Росица Иванова – началник РУО-Софийска област:
Скъпи млади приятели, деца и ученици от Община Чавдар,
уважаеми родители!
За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда днес сред вас и да споделя този прекрасен празник. Най-прекрасният, най-светлият празник в днешния български календар. Това е нашият празник! Празникът, който ни носи гордост, който ни дава самочувствие, който ни вдъхва достойнство и увереност, че ние, българите, сме много важна част от Европа. Нашите свети братя първоучители и съпокровители на Европа, св. св. Кирил и Методий, са тези, които ни завещаха тази гордост, това самочувствие, това достойнство и те дадоха книжовността, словото на цяла Европа. И днес цяла Европа има възможността да пише на кирилица.
Бъдете горди и продължавайте да съхранявате и развивате тяхното дело. И имайте самочувствието на много достойни и успели европейци“.

Празникът в Чавдар завърши с тържествено прерязване на трикольорната лента за откриване на физкултурен салон, обновено фоайе в училището и компютърен кабинет. Кметът Григор Даулов представи новите училищни придобивки:
„Днес отбелязваме най-българският хубав празник – 24-ти май, деня, в който отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Денят, в който празнуваме словото, духовността и културата, защото няма нация без слово, култура и дух.

Всички знаем думите от стихотворението „Върви, народе възродени!“, но авторът на това стихотворение казва и нещо много по-важно. Това е, че знанието е крайната фаза на един дълъг поход. С това искам да кажа, че за да постигнете вашите успехи, да се реализирате в живота и да постигнете мечтите си, трябва да извървите много дълъг и труден път. И ако не ми вярвате на мен, можете да попитате златните момичета, които са тук. Колко труд, лишения, отдаденост им е коствало това да застанат на върха на всички световни форуми и да развеят българското знаме.

Тъй като днес освен този свят празник, имаме други два повода, искам набързо да ви разкажа за тях, но преди това искам да кажа какво се случва в нашето училище и детска градина през последните години.

Няма да ви говоря за това, че осигуряваме безплатна детска градина и безплатна храна за децата в училището. Не това е най-важното. Важни са всички инициативи, които се реализираха в училището – проекта за гражданското образование, който беше страхотен. Кампанията с пекарна „Прованс“ за неизвестните страни… Работата на училищния психолог, кабинета за приобщаващо образование. Проектите, които подписа училището за изпълнение – един малък проект по ПУДООС и един много голям проект по програма Еразъм.
Повярвайте ми! Имам претенцията от 15 години да се интересувам какво се случва в сферата на проектите по програма Еразъм. Не са много основните училища, които реализират проект по тази програма и си партнират с организации от Чехия, Великобритания и Гърция за един нов подход на образование и преподаване, който до момента не съществува.

Много са нещата, които се реализират, но ще акцентирам на двете главни събития, които станаха. Хронологически ще започна с последното. Това са инвестициите, реализирани по програмата „Българските добродетели“ на компаниите Геотехмин, Елаците-Мед, Геотрейдинг и Геострой. В момента ще видите едно изключително красиво и обновено фоайе. Ще видите компютърен кабинет с 15 чисто нови лаптопа. Кабинет по приобщаващо образование. Нова машина за почистване на новото ни страхотно спортно съоръжение – физкултурен салон. Ще бъде реализирано зелено училище, също финансирано от компаниите в програмата. Благодаря им за това.

Казвам няколко думи и за другата инвестиция, за да преминем към откриването ѝ. Това е започната по-отдавна инвестиция за изграждане на физкултурен салон. Тя е в рамките на подмярка 7.2 на Програмата за развитие на селските райони. Проектът бе реализиран по-рано, но ситуацията с пандемията не ни позволи да я открием.
Ще видите страхотно спортно съоръжение. Искам да изкажа благодарност на всички, които участваха в реализирането на проекта. На авторите на проекта „Ви ай инженеринг“, на строителния надзор в лицето на „Сет инженеринг“, на инвеститорския контрол в началото на г-н Пенчо Геров и след това инж. Петър Манчев, на компанията, която изгради това съоръжение – „Сим строй 2000“, на всички, които съдействаха, на компанията Дънди Прешъс Металс Челопеч, която финансира някои съпътващи дейности, които не бяха заложени по проекта. Още веднъж показахме, че община и бизнес можем да работим заедно. Ще бъдат ползвани по предназначение. Ще видите, тепърва сме планирали много неща и в двете съоръжения, така че приканвам да ги открием.

Като част от тържественото откриване, във физкултурния салон се проведе петминутен баскетболен мач, а в обновеното училищно фоайе имаше коктейл за гостите.