На събор в Мирково

Цветанка Йотина:
„Искам аз на всички вас да дам китка обич, вързана със уважение,
а на спомените с вас – цял венец от преклонение!“…

Мирково оживя в своята пъстра премяна! И засия на връх традиционният общински събор, който се проведе вчера – на 4-ти май в местността Бърдо. Официалното откриване на празника бе дадено от кмета на Община Мирково Цветанка Йотина, която подари на жителите на общината и на многобройните гости свое стихотворение, – сътворено с обич и признателност към всички. В своето слово г-жа Йотина каза още:

“ Уважаеми жители на община Мирково, скъпи гости! От името на общинското ръководство и лично от мое име искам да Ви поздравя по случай празника на Община Мирково. Няма бъдеще без достойно минало и настояще! Нашите предци са изнесли на плещите си тежката отговорност да ни завещаят постигнатото от тях. Кога, ако не днес, трябва да отдадем почитта и признателността си към достойните и храбри жители на община Мирково! Техните думи и дела и днес предаваме от уста на уста, от поколение на поколение. Нека не забравяме, че местният патриотизъм е най-добрия учебник за нашите деца.

Вярвам, че наред със знаците на изминатия през столетията път ще постигнем заедно успехи за подобряване облика на общината, че резултатите от нашия труд ще стават все по-видими за всички, че районът ни – богат с културно-исторически забележителности и природни дадености, ще се утвърди като едно добро място за живеене.

Трудностите напоследък поизпълниха мислите и ежедневието ни. Позагуби се и радостта от лицата ни. Не се съмнявам и за миг, обаче, всеки от нас носи в сърцето си обичта към родния край и близките хора. Ежедневно в контактите си с Вас, се убеждавам как всеки се опитва да преживее достойно тежките моменти.

За мен кмет на община Мирково е висока отговорност и голяма чест да съм в услуга на всеки един жител. Моят труд и този на служителите на общината е възможен само благодарение на Вашата подкрепа, Вашата критичност и препоръки. Не ни спестявайте критики, но споделяйте с нас и добрите си идеи за общината. Това е нашата община, която искаме заедно да управляваме като добри стопани.

Приемете моите пожелания за здраве, лично щастие и спорни начинания. Бъдете силни, радвайте се на споделеното човешко щастие и нека Бог да пази България“.

Водеща на пъстрия празник бе Невелина Сараджова, която с лъчезарността си и заразителната си усмивка направи мирковския празник още по-цветен и незабравим за присъстващите.

 

Сред официалните гости бе Стойно Стойнов от „Елаците Мед“. Специално за мирковският събор на Бърдо присъстваха още непримиримият и колоритен режисьор Андрей Слабаков, любимецът на поколения българи актьорът Любо Чаталов, поета Димитър Никифоров, както и българския военен деец и висш офицер от състава на Българската армия, служилият като бригаден командир на българския контенгент в Афганистан ген. Димитър Шивиков. Съборът на община Мирково бе уважен и от кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков.

Пъстроцветно Мирково пя и тънцува наред с Борис Дали, Силвия Кацарова и ансамбъл „Тракия“, украсен от усмивките и ведрото настроение на неуморимите танцьорки от танцов клуб“Мирковско хоро“.

На присъстващите бе раздаден благословен курбан за здраве!

Снимки: facebook-страницата на Списание „Средногорски БАГРИ“.