На Световният ден на гората в Копривщица ще засаждат дървета

21-ви март е обявен за Световен ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. За да бъде отбелязан подобаващо денят в Копривщица, общинският съветник от ПП „ГЕРБ“ Борис Подгорски организира залесителна акция под надслов „Гората е живот“.

Уважаеми приятели и съграждани, утре е 21-ви март – Световният ден на гората и по този повод стартираме инициатива за засаждане на горски, медоносни и плодни фиданки. Каним всеки желаещ да се присъедини към нас утре в 11.00 ч. Сборен пункт: пред общината„, приканва желаещите да се включат копривщенци Подгорски.

Инициативата се осъществява с подкрепата на gorata.bg и ще продължи един месец – до 22-ри април – Световният ден на Земята! В Копривщица ще бъдат засадени 2021 дръвчета, като утре – 21-ви март, ще се започне с 50 броя, като по този начин по думите на Борис Подгорски, ще се акцентира върху 50-годишнината от обявяването на 21-ви март за Световен ден на гората. Засаждането на дърветата ще бъде при спазване на всички противоепидемични мерки, носене на маски и ръкавици, спазване на дистанция. Направена е нужната организация за подготовка на местата за засаждане.

Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната. Не на последно място е важно да се отбележи, че химнът на Копривщица е създаден от копривщенина Любен Каравелов и е национално известен – „Хубава си, моя Горо“!

Пожелаваме успех на едномесечната инициатива, посветена на най-ценното българско национално богатство – горите и красивата ни природа!