На Свети дух е празникът на Бенково

51 дни след Великден, в деня след Петдесетница, винаги в понеделник се почита Светия дух и се прославя Светата Животворна троица – Бог Отец, Бог Син и Дух Свети, които имат равно достойнство. Известен е още с имената Русаля и Духовден. С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено мистичен период.

На Свети дух е празникът на село Бенковски, едно време наричано Келаво Камарци. Името Бенковски му е дадено след Освобождението – през 1897 г., но местните го наричат селото си Бенково.

В красива местност е разположен старият параклис „Свети дух“. До него е издигнат по-голям такъв, отново наречен „Свети Дух“, изграден от „Елаците Мед“ АД, както и навес за празненства и курбани. Тържествено празникът се отбелязва в съботата след „Свети Дух“ с голямо тържество.

Параклис „Свети дух“ има и в село Каменица, община Мирково. Издигнат е на малко възвишение, откъдето се откриват красиви природни гледки в Средна гора.

Според представите на християнската вяра, Светият дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Светият дух обогатява човека с духовни дарове и с плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Свети Дух е понеделникът от Русалската неделя, като на този ден строго празнуват от лоша болест. Едно време са вярвали, че от Велики четвъртък до този ден душите са били на свобода, а на Свети дух се прибират и затварят. Етнологът Димитър Маринов е записал още: „До тоя зен те (душите – бел. ред) са ходили по земята, а обикновено са били по цветята на дърветата. За да ги съберат, мамели ги с орехови клончета. До Духовден не бивало да се горят лозовите пръчки, защото русалките се сърдели и ресата опадала, та гроздето щяло да бъде рядко и със ситни зърна“.

Народните ритуали и обредя в русалската седмица са в чест на хляба, плодородието, здравето и най-вече на митичните русалки. Народът е вярвал, че откъдето минат русалки, там плодородието ще бъде голямо – нивите ще изкласят, лозята ще изресят, дърветата ще се плодят.

Важна поличба са лечебните растения – счита се, че сряда и петък от Русалската седмица са много силни в тази област. В тези два дни, каквато и трева да улови човек преди изгрева на слънцето – все е лечебна.

За предпазване от лошото влияние на русалките – къщата се постила с пелин. Пелинът е растение, известно с магичните си свойства и може да отблъсква всякакви зли сили от Отвъдното. Има обичай и хората да се лепят с растението лепка – счита се, че и тя отблъсква русалките, а също народната традиция казва, че така се целят болки в кръста.

Счита се, че през тази седмица е добре жените да работят в градината, но само работа, която може да се изпълнява само с ръце, без инструменти – за да не се сърдят русалийките.

Поздравителен адрес по случай празника на село Бенково изпратиха в Община Мирково от „Елаците Мед“ АД – дарителите на новоизградения параклис.

Кметът на общината г-жа Цветанка Йотина поздрави бенковчани за празника, като им пожела да бъдат живи и здрави, благословени с радост и късмет!

Подготви: Петя Чолакова