На „първо четене“ ОбС-Пирдоп отхвърли предложението за придвижване без винетки в Средногорието

На състоялите се снощи заседания на постоянните комисии към ОбС-Пирдоп е обсъдено предложението за преминаване на участъци от републикански път I-6, преминаващ през територията на Община Пирдоп от държавна в общинска собственост. Припомняме, че това се прави във връзка с взетите решения от ОбС-Челопеч и ОбС-Златица по инициатива на инж. Алекси Кесяков, като целта е на гражданите от Средногорието да не им се налага да закупуват винетни стикери, за да пътуват с личните си автомобили в региона.

Кметът Ангел Геров и голяма част от съветниците са изразили своето отрицателно становище, като е имало реплики от вида: „Няма да се хващаме на подобни предизборни кампании, които се правят в момента и то от кон, който единствен се състезава“. Обяснено било с явно изразен присмех, че няма нужда да се приема подобно решение, защото така или иначе пирдопчани могат да пътуват без винетки до Мирково, като минават през Карлиево до Челопеч. Можели да използват възможностите на черните пътища и така да стигат да Челопеч. А участъка от Антон до Пирдоп е твърде дълъг, затова нямало смисъл. Да минават Антончани през Душанци за Пирдоп, после през Пирдоп до разклона на Златица и готово.

Райна Алдева си направила труда да направи свое проучване и запитала около 30-на свои съседи, които ѝ отговорили, че нямат по два автомобила и вече са си закупили винетки, затова няма смисъл ОбС-Пирдоп да приема подобно решение.

На „първо четене“ болшинството пирдопски съветници не приемат идеята за безвинетно шофиране в Средногорието, като дори твърдят, че имало негласна уговорка с представители на МВР да не глобяват на определени участъци. Предстои тяхната позиция да бъде официално изразена чрез гласуване на утрешното редовно заседание.

Пък и ако се замисли човек, на съветниците 100,00 лева не са им проблем. На кметът още по-малко. Общинският джип може да минава и през скалисти терени. Да му мислят пирдопчани и да вадят каруците… То, не че пирдопските улици са кой знае колко читави, но пък горските и полски пътища още повече.

Добре, че се асфалтира пътя за Карлиево и Челопеч, че ако не в Пирдоп, то поне в Златица да може шофьорите да са по-спокойни и да не си чупят автомобилите из кратерите пирдопски. А може, ако решат да минат през Поибрене за Чавдар и така също няма да се налага да си купуват винетки.