На Петровден в Душанци!

Празникът на село Душанци е на връх Петровден – 29-ти юни! И тази година в двора на църковният храм, носещ името на светите братя Кирил и Методий къкреше курбан – за здраве на цялото село. Отец Недко изрече благословия, освети водата и курбана, както и жителите на цялото пъстро средногорско селце. На този ден църквата почита паметта на Светите апостоли Петър и Павел.

Според народните представи светите Петър и Павел са братя близнаци.  Петър е по-могъщ – носител на доброто начало. Затова и празникът му се приема за по-голям. Той бележи началото или средата на жътвата (в зависимост от местния климат).  Предците ни вярвали, че свети Петър е добър старец, облечен в бели дрехи, който държи ключовете на райските врати и единствен може да реши дали душата ще продължи битието си в рая или в ада. Според древните притчи, светецът не пуснал родната си майка в райската градина, защото била лоша и алчна жена. За разлика от свети Петър, по-възрастният брат Павел е винаги сърдит и лош. Той олицетворява злото стихийно начало. Затова и неговият празник –  Павловден, Паульовден, се смята за „лих“, „хаталия“ ден.

От кметство в Душанци бе организирана музикална програма с водещ лъчезарната Невелина Сараджова, която откри събора с емблематичната за всички ни „Хубава си моя горо“ и със стихове:
А под китните баири и най-синьото небе,
до сребристи язовири и вековни лесове
с хляб и сол ще ви посрещне тукашния хладен двор,
блика обич най-гореща в нашия приветлив взор.
Ти на веки ще пребъдеш наш обичан, свиден край,
ти мечтите ни ще сбъднеш, ти си дивен, земен рай…

Приветствие към всички присъстващи поднесе и кмета на село Душанци Валентин Петров, като благодари на всички отзовали се да отпразнуват заедно този светъл за душанчалии ден, както и на всички спонсори и дарители, спомогнали празника да се случи.

Празникът бе наситен с невероятните изпълнения на танцьорите и певците от различните състави към НЧ „Светлина 1910“, които заредиха въздуха с веселие и накараха да трепне гордо сърцето на всеки един душанчанин.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. Традиционният курбан се прави от петел (младо петровско пиле), който се смята за свещенна птица в множество вярвания и митологии. Петелът е соларен знак – той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.

Душанци засия по петровски, шарен като петровско пиле, изобилен и щедър, зареден с усмивките на душанските моми и юнаци, захванали се на хорото под звуците на български ритми. Забавлението бе на ниво, шатрите пълни с хора, денят от слънчев, по-слънчев. Усмивки и ведро настроение ознаменуваха празника на душанчалии и гости.

Подготви: Петя Чолакова