На Лятна Света Петка празнуват в Чавдар

На Светли Петък – първият петък след Великден, е двоен християнски празник, а и празник на село Чавдар. На този ден православната църква отбелязва Живоприемни източник, свързан с “обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича “Живоприемен източник”, или още “Балъклъ”.

По българските народни канони този ден е посветен на Света Петка и се нарича Летни Петковден, която православната църква отбелязва на 26-ти юли, но не е така по нашата народна вяра. Курбанът в чест на Лятна Св. Петка пази нивите от градушка и може да докара плодоносен дъжд. На него ден празнуват и в средногорското село Чавдар, което в последно време се знае и като швейцарско.

И, за да е се потвърдят народните вярвания, точно при раздаването на курбана в Чавдар, се изля и краткотраен плодоносен дъжд. Вярва се и, че точно в полунощ срещу празника, св. Петка се явява на извора във вид на бяла или златна патица. Който я види, мигом оздравява.

Край чавдарският параклис на най-тачената в Средногорието светица, ден след нареченият на нея петък, се събра мало и голямо от близо и далеч, за да сподели празничните емоции и се наслади на богатата празнична програма, осигурена от общинската администрация.

Традиционно събитието стартира с освещаването на курбан от отец Недко Бръмбаров, приготвен от ловджиите-готвачи от селото, към които бяха отправени множество похвали заради неговия неповторим вкус.

Богатата музикална програма започна с изпълнението на местните малки таланти от Вокална група „Азбукари“ с ръководител Невелина Сараджова. Продължи с изпълненията на самодейците към НЧ „Надежда – 1900“ в лицето на Хор за обработен фолклор „Китка”, Групата за стари градски шлагерни песни „Спомени” с ръководител маестро Кузман Кузманов и Клуб за народни хора „Чавдар” с ръководител Елиза Цветкова.

Фолклорната певица Росица Пейчева бе първият специален гост, подарил на публиката своите изпълнения. След нея на сцената се качи и загря публиката с трепетните си и емоционални изпълнения Владимир Ампов – Графа, а след него се извиха игривите хороводни ритми на Берковската духова музика. Както се казва – празник без духова музика в България няма как да е истински.

Водещ на пъстрият чавдарски празник отново бе Патрисия Николова, която съобщи голямата новина – за получената от кмета на Чавдар г-н Григор Даулов награда „Достойните българи“ – на 20-та церемония, на която в-к „24 часа“ благодари на българите с големи сърца. Националната кампания “Достойните българи” от 2003 г. до 2023 г. е отличила 787 наши сънародници, спасили човешки живот, защитавали справедливи каузи с куража да променят, дарявали са щедро. Наградата за кмета на Чавдар е за превръщането на Чавдар в евросело и подредено място за живеене.

По повод получената награда г-н Даулов благодари сърдечно на всички гости, уважили този специален за Чавдар ден и сподели рецептата за успехите на общината и полученото признание:

Ние винаги сме били много сплотени и единни, не сме допускали между нас да има напрежение, да ни разделят. На тази церемония имаше прекрасни българи, които са спасявали човешки животи, близките на такива, които са дали своя живот за да спасят други. Това е другата, истинската България, за която за съжаление малко и недостатъчно се говори в новините.

На този светъл чавдарски ден ви призовавам да спрем да говорим за кризи, за негативни неща и да се фокусираме върху доброто и човечността. Аз знам, че Чавдар е част от тази, другата България. И вярвам, че всички вие сте доказателство за това“.

Въпреки променливото пролетно време, което ту бе слънчево, ту дъждовно, дошлите да се забавляват край параклиса на Света Петка в Чавдар, искрено се насладиха на споделените емоции, пеейки, танцувайки и похапвайки вкусни кебапчета, кюфтета и салати от множеството скари, разположени наоколо.

Този ден бе специален и по още един празничен повод за Чавдар. Рожден ден бе на лъчезарната председателка на ОбС-Чавдар г-жа Мария Томева, която получи множество поздравления и цветя.

Празникът на Община Чавдар за поредна година се превърна в събитие, което да бъде помнено дълго с ценните спомени, които породи. А веднага на следващият ден – 23-ти април – Гергьовден по стар стил, стартира Месецът на книгата и то не с кой да е, а с номинираният за Международната награда „Букър“ писател и поет Георги Господинов и неговия роман „Времеубежище“.

Господинов е първият български писател, номиниран за дъблинската литературна награда „Букър“, която е от най-престижните в света. Книгата му „Времеубежище“, която е преведена на английски език от Анджела Родел, влиза в дългия списък с номинации, който включва 13 творби от целия свят.

Текст и снимки: Петя Чолакова