На денят на светите Кирик и Юлита тържествено осветиха храма им в Златица

На 15-ти юли православната църква отбелязва паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. В Средногорието (Златица) има параклис, посветен на светците, построен с дарения на златичани.

Света Юлита била млада жена с благороден произход, от рода на някогашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската вяра. Загинала мъченически заедно с невръстния си син по време на гоненията срещу християните при Римския император Диоклетиан. Това станало в 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата „Св. Богородица“.

Над местността „Спасовото кладенче“ се намира параклиса „Свети Кирик и Юлита“ в Златица, построен от местен инициативен комитет. Днес той бе тържествено осветен от Негово Преосвещенство Ловчанския митрополит Гавраил, който отслужи водосвет. Основен дарител за построяването и изографисването на параклиса е Цветелин Кънчев, който разясни, че стенописите са направени по нови, съвременни 3D-технологии.

Като на всеки празник и на този имаше задължителния курбан, приготвен усърдно от златишките майстори, раздаден за здраве и благоденствие на жителите и града. Курбан не пропусна да похапне и златишката кметица, дошла с общинския джип набързо. Митрополит Гавраил използва възможността да разясни, че би следвало общината да предприеме мерки и да подготви нужните документи, за да може църквата да влезе във владение на параклиса и парцела.

На празника имаше музика, кюфтета и кабапчета, захарен памук. Уважи го и кмета на село Петрич Николай Лилов. Усмихнати деца тичаха по тучната поляна, техните родители се редяха за купичка курбан за здраве.