На гости на ПК „Златина“ – Златица по случай Деня на възрастните хора

На 1-ви октомври празнуваме Деня на музиката, поезията, пенсионерите и архитектите. По този повод гостувахме днес в Пенсионерски клуб „Златина“ – град Златица, който отбелязва и своя 45-годишен рожден ден. Специален музикален поздрав към членовете на Клуба поднесоха талантливите ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, нарекли своята група „Звездица“. Заедно с техният ръководител Цветанка Георгиева, те изпълниха три подбрани песни, с които зарадваха присъстващите златишки пенсионери. Втората песен бе автентична с местен произход, а третата „Хубава си, моя горо“, на която припяваха всички.

Поздрав поднесе и лично кмета на Община Златица инж. Стоян Генов:
„Уважаеми дами и господа, скъпи майки и бащи, баби и дядовци,
Приемете моите най искрени и топли поздрави по случай 1 октомври – Международния ден на възрастните хора. 
Този празник е още един повод да засвидетелстваме уважение, внимание и обич към Вас.
Бъдете здрави и дълголетни! Бъдете дълго време с нас!“.

От името на Общинска администрация – Златица всеки един песнионер получи китка от димитровче и здравец, завършани с червен конец. Този специален подарък носи своя дълбок смисъл и символика. Червеният конец в българската народна памет винаги се свързва със здравето и дълголетието. Здравецът подсилва наричането за здраве, а димитровчето е цветето на есента и на брата-близнак на Свети Георги – Свети Димитър, чиито празник е на 26-ти октомври.

С подаряването на китката от здравец и димитровче, завързани по стара българска традиция с червен конец, от ОбА-Златица калесаха възрастните хора с един своеобразен амулет, приготвен според народните вярвания, от които се знае, че червеният цвят е символ на живота и енергията. По този начин им пожелаха да са енергични, да са здрави и да продължават и занапред да помагат за развитието на общината – с мъдрост и съвет.

С китка се накичиха и красивите изпълнителки от група „Звездица“ към СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Златица. Гостуването можете да проследите на страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук.