На Голяма Богородица в Копривщица!

На 15-ти август отбелязваме един от най-светлите църковни празници – Успение Богородично, наричан от българите още Голяма Богородица. Той се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка Мария на 64-годишна възраст напуска земния си път. Българите почитат Света Богородица и като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

15-ти август се счита за голям празник на Копривщица и копривщени. Най-старата църква в града-музей е „Успение Богородично“ или „Света Богородица“, чиито храмов празник се отбелязва с тържествена литургия и курбан. Черквата е обявена за паметник на културата от местно значение.

В летният августовски ден храмът бе пълен с хора, дошли да запалят свещица за здраве и благоденствие – лично, семейно и за цялата община. Края храмът се приготвяше курбан, който бе благословен. Благословени бяха и наредените на трапезите погачи и ястия, приготвени от местните хора. Традициите бяха стриктно спазени – за здравето и благоденствието на красивия ни средногорски градец Копривщица.

Текст и снимки: Петя ЧОЛАКОВА