Народната вяра по Никулден

На Никулден се украсяват коледните елхи.

На 6-ти декември празнуваме в чест на Свети Никола Мирликлийски Чудотворец, известен сред българите като свет Никола, а отредения му ден като Никулден. Името означава „Побеждаващ“ и на този ден празнуват Николай, Николета, Никол, Никола, Николина, Нина, Ния, Ница, Кольо, Ненка, Нина, Нино и други производни на името Никола. Празникът е един от големите в зимния народен календар.

Икона от черквата в село Челопеч, Софийска област

На Никулден свършва сезона на есенния риболов, който се отбелязва с почерпка от рибарите и търговците на риба. Тогава се разделяло спечеленото през сезона. Правели венец от бръшлян, който пускали в морето и така почитали паметта на тези, които не са успели да се завърнат на брега.

Черквата на Свети Никола в с. Челопеч, Софийска област

На трапезата трябва да се сервира шаран или друга риба, чието тяло е покрито с люспи. По стара и традиционна рецепта за Никулден се приготвя Рибник – шаран в тесто. Смята се, че ако сложим люспа от шарана в портфейла си, тя ще ни донесе късмет и пари. Едно време съществувал обреден фрадеорогизъм „здрав като риба“, който смислово се отъждествявал на „здрав като вода. Съновниците тълкуват рибата като знак за богатство.

Стенопис от черквата на Свети Никола в гр. Копривщица

Според народните вярвания на Свети Николай било отредено да ходи по вода, да води корабите и да спира бурите в морето. На този ден корабите и лодките не излизат в открито море, прави се тържествена литургия, а след това започват празненства.

Рибният ден в българския фолклор и приготвянето на „рибник“ според Иван Маразов вероятно има връзка със значението на рибата като извор на познанието, като тя била и основно блюдо в мистериалната диета. „Възможно е акцентирането върху очите в рибника да се дължи на специализираната функция на рибата като източник на знание“, изказва своята хипотеза Маразов в книгата си „Митичният бестиарий“. „Не е случайно, че Вергилий посочва за баща на Кумската Сибила морския бог Главк от Антедон, друг образ на Морския старец, притежаващ пророчески дар, който предал на дъщеря си“. Като морски старец се е възприемал и Свети Никола в народните виждания и космогония.

Посейдон, богът на морето, пращал водни бикове, а Европа е отвлечена от Зевс под формата на бик, дошъл от морето. Отново в образа на свет Никола прозират по-ранни народни вярвания и митологични образи.

В Средногорието черкви на Свети Никола са построени в Челопеч и в Копривщица, като българите едно време почитали светеца и като семеен и родов покровител, пазител на дома, имота и стоката. Кост от никулският шаран се взема и пази за берекет през годината!

Подготви: Петя Чолакова