НАПУСНА НИ СКИН СИСТЕМС

Някои се наскърбиха, но ние с радост посрещнахме новината, че от 01.09.2018 г. настанената с противозаконен договор за „съвместна” дейност в МБАЛ-Пирдоп частна кожно-разкрасителна болница „Скин Системс” е напуснала третия етаж и си е заминала „доброволно” за село Доганово, Елин Пелинско. Повечето жители на Средногорието очакваха с нетърпение това напускане, но има и такива, които зарониха крокодилски сълзи по нея, защото, видиш ли, „осиротяла” е община Пирдоп и няма да може да продължат гражданите да се подлагат на липосукции и корекции на бюста. Да им затягат дупета, така да се каже. Защото именно с такива намерения за „съвместна” дейност някои местни величия от БСП докараха в общинската болница “Скина”, като условието бе уж да не се дублират дейностите между двете лечебни заведения.
Благодарение най-вече на кмета на община Пирдоп Ангел Геров и на кмета-доайен на най-малката българска селска община Пенчо Геров, свързан по роднински с пирдопския кмет, общинската болница вместо да се развива и обогатява своята дейност, започна да затъва и да закрива отделения. Интересно е, обаче, че закритите отделения в общинската болница бяха открити в „Скин-системс”. Е, да няма дублиране на дейности.
В качеството си на основен мажоритарен собственик община Пирдоп, която видимо се представлява от Ангел, подкрепен активно от баща си Пенчо, вместо да търчат по агенции и министерства, за да развиват успешно медицинските услуги за гражданите на Средногорието, назначиха управителката на частната клиника за директорка на общинската болница. И, милата, нали е оправна, взе, че закри петте стратегически отделения на МБАЛ-Пирдоп, а именно: хирургия, травматология, хемодиализа, физиотерапия и очно. Били „непечеливши”, според нея и нейните герести ментори.. Затова трябвало да се затворят, за да може МБАЛ-Пирдоп „да се изправи на крака”.

Интересно ми е, защо ли тези така непечеливши отделения бяха отворени във впилата се в общинската болница пиявица „Скин”?! Нещо не се връзва логиката на „незаменимата” в случая д-р Гетова.
Защо казвам, че е заради тези двамцата – представителите от фамилия Герови? Ами защото именно с техните гласувания в измисленото от Пенчо нерегистрирано сдружение за „спасяване на болницата”, се прокарват такива решения, които не само, че вредят на общинското лечебно заведение, но и спомагат за неговото активно източване… Чрез изплащане на космически възнаграждения на господинчовци и госпожи, чрез ремонти през фирма „Индстрой” на симпатичната иначе Нели, по фамилия случайно Герова и тем подобни схеми.

Кой ли научи Ангел така добре да се справя с общинските работи? Чудя се, но не много. По манталитет го докарва, но има още какво да научи от баща си Пенчо… Комунистическите марксистко-ленински методи по сталински се прилагат в Пирдоп. И в Чавдар, съответно… Ако не стане с добрям, става с някой и друг шамар, ритник или друга бойна техника. Ако не ми вервате, питайте Маня -бившата секретарка на чавдарската община.
На точещите сълзи и сополи по напусналата ни „Скин системс”, да обясня защо останалите хора не скърбим. Защото, уважаеми любители на липосукциите, в тази ситуация при едно добро управление на МБАЛ-Пирдоп, тя може да открие тези така необходими отделения и да започне да работи истински и качествено, а не да бъде използвана като дойна крава. Да спре източването на наливаните от общини и предприятия стотици хиляди левове за заплати на некадърни управленци, чиято задача до момента бе именно такава – да поддържат в „будна кома” една неработеща болница, за да може чрез нея да се източват общинските бюджети и да се искат пари от предприятията за наливане от пусто в празно. И, естествено, за ремонти… През „Индстрой” и други приближени на фамилията фирми.

Естествено, цялата схема е изпратена в Специализираната прокуратура от Главния прокурор на Р България Сотир Цацаров. И резултатът е следния: заради деянията на представителката на частната болница в общинската като управител (д-р Гетова), извършени съвместно с административния началник Цана Димитрова, се води следствие в Окръжна прокуратура. Води се следствие и заради направените от тях услуги на строителна фирма, наложена от Пенчо Геров за ремонт на неврологичното отделение без процедура по ЗОП.
По повод тежкото състояние на МБАЛ-Пирдоп в резултат само и единствено от калпавото управление на д-р Гетова и нейния господин-заместник от емблематичното „село на дядо” Чавдар, наследени от д-р Юлия Димитрова – отново кадър на видните кметове от БСП, същите се опитаха отново на заседание на онова нерегламентираното сдружение с председател бай Пенчо, да одрусат с още и още хиляди левове общинските бюджети на останалите общини, па ако може и още малко от предприятията. Но не би! Общинските съветници на Златица и Антон проявиха здрав разум и отказаха да продължават да наливат в бездънната каца на община Пирдоп. Още повече, че не всички средства, предназначени за болницата в Пирдоп, са преведени на нея. Ангел Геров по свое усмотрение като мажоритарен собственик е заделил едни пари, предназначени за МБАЛ-Пирдоп, за други належащи нужди. Ей, така! По думите му – имал право да си прави с тях каквото иска. Тихомълком даже дарените пари, предназначени за ремонт на хемодиализата, са… изчезнали. Като тези, предназначени за златишкото училище. Питам се дали пък Ангел не черпи опит от Магдалена? Кой знае? По партийна линия може и да си дават акъл един на друг… Кой на кой обаче! И какъв ли акъл си раздават?!

Във връзка с множеството злоупотреби, свързани с МБАЛ-Пирдоп, ОбС-Златица излезе с остро становище. И с право. И с факти. И така трябва. Защото утре по избори ще им търсят сметка. За парите. Общинските, дето ги дават на Пирдоп за болницата. За какво са били и какъв е резултата? И те трябва да отговарят. Това становище дава известни отговори, цитирам го със съкрашения: Уважаеми Дами и Господа Кметове и Общински съветници, В някои от местните медии беше разпространена декларация от Ваше име по повод проблеми в “МБАЛ-Пирдоп” АД. В тази декларация за пореден път Община Пирдоп, която е мажоритарен (основен) собственик на “МБАЛ-Пирдоп” АД не може да формулира реалните проблеми на Болницата, а акцентира върху задължение, което ОбС-Златица не е поемал като ангажимент.
Оставаме с впечатлението, че тази декларация е подготвена от кмета на Община Чавдар Пенчо Геров и от сина му Ангел Геров – кмет на Община Пирдоп, която първия заветно обеща на една от поредните срещи за подписване на меморандума за болницата още през 2017 г.
Управленческото безсилие на тези кметове е намерило облекчение в твърдението, че общинските съветници от Община Златица и Община Антон са виновни за трагичното състояние на “МБАЛ-Пирдоп” АД. Това налага да оповестим настоящото становище: години наред кмета на Община Чавдар Пенчо Геров, като председател на Сдружението на общините от Средногорието, уверяваше жителите на Средногорието, че ще оправи болницата. То не бяха програми, то не бяха спасителни планове, стратегии, консултантски фирми – Токуконсулт, КПМГ България и други такива. И за всичко това се дадоха от големите предприятия в района над 500 000 лв. – половин милион. Големи пари, но не за болницата. С венец от кадрови кадрил на управители, прокуристи, изпълнителни директори и други административни капацитети дълговете на болницата растяха със смайващи темпове. Накрая за финал – Кризисен щаб и както се вижда с критичен резултат.
Ръководейки се от интересите на жителите на Община Златица, приемаме като наше задължение да посочваме проблемите на “МБАЛ-Пирдоп” АД такива, каквито са, търсейки начин за тяхното решение по открит и прозрачен път, но до момента мажоритарния собственик Община Пирдоп не възприе и не пое по този път. В този смисъл опитите Ви да ни запушите устата и да ни омаскарите пред хората, са напразни.
За Вас вероятно е излишно, но за жителите от Средногорието е полезно да знаят следните факти:
1. Вие назначихте за изпълнителен директор д-р Маргарита Гетова, която за близо година ликвидира 5 работещи отделения…
2. Вие определихте на д-р Гетова заплата в чист размер на три хиляди лева, който разход в едно с осигуровките е близо пет хиляди лева – МЕСЕЧНО…
3. Назначената от Вас д-р Гетова не се е явявала или е прекратявала съдебни дела – без да защити интересите на лечебното заведение…
4. Ангел Геров предложи да бъде заплатено на д-р В. Господинов незаконосъобразно допълнително възнаграждение в размер на няколко хиляди лева…
5. След груби нарушения на ЗОП с подписа на д-р Гетова фирма, приближена на кмета Пенчо Геров е извършила ремонта на неврологичното отделение.
6. Строителната фирма на Ангел Геров, прехвърлена на съпругата му Нели Герова (Индстрой) е извършила ремонта на рентгеново отделение, заплатен от “Аурубис България” АД – Пирдоп.
7. Вие подкрепихте Стратегията на д-р Гетова, благодарение на която са натрупани 400 хиляди лева задължения само за първите 6 месеца на 2018 г.
8. И не на последно място – за настаняването на “Скин Системс” ЕООД в “МБАЛ-Пирдоп” АД Община Пирдоп попита ли ОбС-Златица или някоя от останалите общини-акционери? НЕ…
Напомняме ви, уважаеми кметове и председатели на общински съвети,… че “МБАЛ-Пирдоп” АД е акционерно търговско дружество и съгласно ТЗ загубите се поемат съобразно броя притежавани акции собственост, а не според броя на жителите… ОбС-Златица участвайки с минимален брой акции от 1,35% не може да влияе при взимането на решения за управление на МБАЛ Пирдоп и не носи никаква отговорност за некомпетентното и лошо управление на лечебното заведение.
Подписали: Асен Плахов, Димитринка Савовска, Динчо Рашев, Елена Герасимова, Десислава Айгърова, Аделина Павлова, Димитър Димитров и Тодор Чомпалов. Отказали – съветниците от БСП Стоянка Балова, Стефан Попов, Стоян Генов, Даниел Йорданов, подкрепени от д-р- Веселин Тинчев.

За МБАЛ-Пирдоп има още какво да се пише и да се разказва. Темата е с продължение. А колкото до напусналата ни „Скин Системс”, да си кажа честно, отдъхнах си. Защото, както ги е погнала прокуратурата за източване на здравната каса, току виж покрай нея изгорят и нашите любими БСП-кметове, дето ни я стовариха в Пирдоп. Да не забравяме, че и депутатът Лалко Кирилов от БСП си е сложил подписа под договора за „съвместна” дейност между МБАЛ-Пирдоп и „Клиниката за красота с олимпийски ръст на финансиране от НЗОК”, както пишат колегите от Faktor.bg.
Абе, много красиви станаха жителите на Средногорието, барабар с кметовете Ангел и Пенчо?!…
Стоян ШИЕКОВ