Над 60 фиданки засадиха в Пирдоп

Втората община от Средногорието, която се включва в инициативата на Група ГЕОТЕХМИН – „Нашето зелено утре“ е Община Пирдоп. Над 60 фиданки от видовете магнолия, чинар и пъстролистен ясенолистен клен бяха осигурени от фирмите Геотехмин, Елаците-Мед АД, Геострой и Геотрейдинг, за да разкрасят централната улица на Пирдоп, градинката пред общината и село Душанци.

Кметът на общината Ангел Геров припомни, че за поредна година инициативата на Група ГЕОТЕХМИН облагородява зелени площи в общината, като предишните пъти бяха засадени дървесни и храстовидни видове в градската градина и СУ „Саво Савов“.

„През тази година съвместната ни инициатива за подновяване на дървесните видове е по централната улица на града – „Цар Освободител“. Тук имахме дървета над 50 години, които бяха потенциално опасни и със засаждането на тези нови фиданки ще започнем обновяването на облика й. Искам да изкажа благодарност към компаниите от Група ГЕОТЕХМИН, които подкрепят такива инициативи.

Надявам се, че ще продължим заедно и занапред акцията по залесяване, тъй като улицата е дълга повече от 3 км и имаме много пространство за облагородяване“, каза кметът Геров.

От страна на компаниите дарители в залесяването взеха участие д-р инж. Ивайло Николов, Генерален директор на Елаците-Мед АД и инж. Иван Кунчев, директор „Обогатителен комплекс“, както и служители на компанията.

„За нас е удоволствие да сме част от кампанията „Нашето зелено утре“ в община Пирдоп, която е част от Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов. Инициативата има за цел да изпълни един от нашите основни приоритети – общините от Средногорието да се превръщат в все по-красиви, зелени и предпочитани места за живот.

С тази инициатива даваме и нашия малък принос в борбата с климатичните промени. Със засаждането на фиданките входът на града ще придобие съвсем друг облик и ви поздравявам за участието в проекта. Инициативата е добър пример и за гражданите на общината и цялото Средногорие, и е показателна как обедини – бизнес, представители на местната власт, имат една и съща мисия и стремеж към по-зелено и устойчиво бъдеще“, каза д-р инж. Ивайло Николов.

Инициативата „Нашето зелено утре“ е дългосрочен проект на Група ГЕОТЕХМИН, насочен към подобряването на околната, градската среда и биоразнообразието в общините от Средногорието и Етрополе. През следващите дни залесителните кампании ще продължат в общините Антон и Копривщица.