Над 300 кукери на мегдана в Оборище

На 23-ти февруари 2020 г. в средногорското село Оборище, панагюрско, близо 300 кукери взеха участие в традиционния за селото “Рогачов ден”. Местните го наричат още “Рогача” и “Меченски ден” – заради старото име на Оборище – Мечка.

Традиционният за меченци празник бе открит от кмета на селото Милко Ангелов и кмета на Община Панагюрище Никола Белишки. Празникът се организира от кметството на село Оборище и НЧ “Св. Св. Кирил и Методий”, подпомогнати от Община Панагюрище и фирма “Файър”ООД. Генерални спонсори на меченските кукерски игри са инж. Христо и Николай Дуракови.

Към многобройната публика кметът Милко Ангелов се обърна с думите:
“Уважаеми жители и гости на село Оборище, за мен е изключителна чест заедно с вас да открием кукерски празник “Рогач” село Оборище.
Кукерските празници в годините са предвестник на пролетта. Предвестник на доброто. Чановете, които озвучават въздуха и атмосферата на с. Оборище, се надяваме да изгонят всичко зло, всичко лошо от нашето село и да ви донесат щастие, и успех и много здраве на вашите семейства. Лично от мен и цялото ръководство приемете пожелания за здраве и успехи. Пожелавам ви днес да направим един незабравим празник за всички ни и да покажем как в Оборище можем да се веселим”.

Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки също поздрави присъстващите:
“Жители и гости на село Оборище, нека наистина в този ден пречистим душите си, сложим началото на него ново и най-вече на човешкото и разбирателството между всички нас.
Благодаря на спонсорите, които се отзоваха и подпомагат тази инициатива. Благодаря на читалището за това, че те традиционно са активната страна. Кметът знае, че винаги може да разчита на нас, както и ние на него. Бъдете живи и здрави. И весел празник”.

В тазгодишното кукерско шествие взеха участие шест кукерски групи, представяйки кукерските игри и ритуали така, както са се правили едно време по техните краища – КК “Златните кукери” от Челопеч, “Сдружение на орището” от Попинци, “Джумалите” от Калугерово, кукери от Калофер, от Церово и разбира се, домакините от Кукерска група “Рогач” към НЧ “.
Отколешна е традицията в периода между Месни и Сирни заговезни в Оборище кукери да изпълняват тайнствени обредни ритуали, насочени да събудят заспалата земя и да приканят пролетта да дойде, да се засеят нивята, да се разлисти гората, да се разпенят потоците и да рукне благодат.

Основни образи на кукерските игри, в които традиционни влизат местни юнаци, са булката и младоженеца, попа, мечката и мечкарина. Задължителен елемент, който отличава кукерският ритуал в Оборище, е еленът-рогач, който слиза сам от планината, за да бъде принесен в жертва на събуждащата се природа и да измоли от боговете плодородие и спорна година.
Бяха представени още ритуалите по първото заораване, посяването на житото, ламкането, характерно за Прошкинден (Сирни заговезни), обичаят“Рукла” – палене на ритуални огньове в центъра на селото, които младите прескачат за здраве и берекет, който също се извършва на Сирни заговезни.

Кукерските игри пресъздават връзката между природата и човека: земя – жена; разораване – обладаване; засяване – оплождане; зърно – мъжко семе; умирането на зимата – убиването на кукерския цар; идването на пролетта – възкръсването на Царя. Движенията на кукерите имат заклинателни значения. Подскачането на кукерите и дрънчането на тежките звънци цели да накара житото да расте високо, а житните класове да са тежки и пълни. Клатенето и повалянето – да тегне и се люлее от изобилие зърното на житния клас; търкалянето по земята – да се зареди човек със силата й; дрънченето на звънците и хлопките – да разбудят пролетта и подсетят зимата да си отиде, слънцето да грее по-сило, за да стопли земята и тя да даде богата реколта.
Кукерска група “Рогач” е с ръководител Иван Караатанасов и съществува към НЧ “Св. Св. Кирил и Методий – 1912” с. Оборище. През годините меченските кукери са завоювали редица призови места от национални и международни фестивали.

Рогачите представиха на многобройните жители и гости освен характерният само за Оборище обичай “Рогач”, изпълняван на Местни заговезни, но и други пролетни обичаи и ритуали, които се възпроизвеждат в селото в седмицата от Местни до Сирни заговезни. С обичаят “Рогачовден” тук свързват и паленето на рукла. Най-важното е, че рогача играе за здраве из селото, отръша се, та така през годината да се изръси житото в домовете и да вали повече дъжд. А със звънците и гърменето на черешовото топче да се изгонят дългите зимни нощи, да се събуди земята и, че Рогача е предвестник на идващата пролет.

Подготви: Петя Чолакова