МБАЛ ПИРДОП АД или МБАЛ “Герови” ЕТ?

Не вярвах, че ще ми се наложи отново да коментирам изказвания на високо ниво, съдържащи в себе си анусна човешка дейност, сиреч вид изхождане. Едно време бая срам брах в залата на Районен съд – Пирдоп, когато като съдебен репортер присъствах на спора между кмет и председател на читалище заради „осирането” на едната, обявено публично от другата. Тогава се завърза философско-филологичен спор как се пише думата „осрала” – с „о”, или с „у”. Някои присъстващи пък обърнаха внимание на представите, които създава това „осиране” или „усиране”. Голямо или малко, твърдо или рядко… Запек ли, или диария е обхванала пирдопските високопоставени дами?
Този път във фокуса на тази фекална дейност не бе пирдопската читалищна председателка, сега общински съветник от листата на БСП, а общинското лечебно заведение – МБАЛ-Пирдоп. И, явно, за да няма недоразумения с „о” или с „у” се пише тази вид дейност, в изказванията директно се използва думата „л@йна”. Няма у, няма о, няма тая-оная.

На събрание на акционерите на МБАЛ-Пирдоп, чиито мажоритарен собственик е Община Пирдоп с представител Ангел Геров, състояло се на 13-ти юни, се е стигнало да гастроентереологически разговор, сиреч кой какви фекалии е сътворил в управлението на болницата. Имало си предварително подготвен сценарий. Акционерите тихо и кротко е следвало да „изберат” новата директорка на болницата д-р Юлия Димитрова. Но не би! Личното герово протеже (разбирай на баща и син) д-р Господинов от село Чавдар, смело се изцепил пред акционерите, че предложената кандидатура „щяла да се забърка в големи лайна”… Брей, този д-р Господинов, брей! Какъв чавдарски език, какво чавдарско красноречие, каква чавдарска риторика демонстрира по време на акционерното събрание – пред сите кметове средногорски! Не му останала длъжна и новоизбраната болнична директорка. Върнала му жеста, задавайки риторичен в случая въпрос „а какви лайна Вие сте генерирали”!

Не мога да скрия изумлението си от това, че на подобен уж „висок” форум като Общо събрание на акционерите на МБАЛ-Пирдоп, се водят толкова дълбокоосрани дискусии. И то от люде, иначе претендиращи, че са интелигентни, възпитани и образовани. И тази новодошла докторка „откъдя-накъдя” знае, че в болницата са генерирани толкова големи лайна, че същата отдавна не отговаря на името си, а по-скоро е фирма с едноличен търговец, в която като свински черва са се навързали близки и познати по партийно-червена линия.

Говори се по ерменковски, че д-р Господинов хич не е случаен и не случайно е докаран от „култовото” село Чавдар в Пирдоп. Същият, демонстрирайки голямо самочувствие, поискал да изнесе собствен доклад за развитието, или по-скоро за потъването на МБАЛ-Пирдоп и нейното източване от години, но след въпроса с генерираните от него фекалии, се отказал. Чува се оттук-оттам, че господинчото е лично протеже на кмета-доайен Пенчо Геров, бащата на кмета Ангел Геров – представител на мажоритарния собственик на болницата. Чува се и оттук-оттам, че строителни фирми, свързани с кметската фамилия, изпълняват редица ремонти в болницата и непрекъснато генерират печалби за нейна сметка. Говори се, че господинчото се радва на предоставен безвъзмездно общински апартамент в центъра на Пирдоп, а и не само за него…

Всъщност, информация какви пари получава д-р Веселин Господинов се получи на проведената извънредна сесия на ОбС-Златица, на която присъстваха Ангел Геров и Мария Шентова. Те бяха дошли да „издърпат ушите” на непослушните златишки съветници, като поискат от тях да гласуват в МБАЛ-Пирдоп да се налеят близо 100 хиляди лева от златишките общински средства.

Златишките съветници изслушаха „поучително-назидателната” пледоария на пирдопския кмет, след което аргументирано му поясниха, че тези близо 100 хиляди следва да им ги даде лично кметицата от БСП Магдалена Иванова, тъй като тя еднолично се е съгласила да ги предостави, без да се съобрази с взетото решение от ОбС. На тази специална златишка сесия стана ясно, че въпросният чавдарски д-р Господинов получава тлъсти възнаграждения за множество длъжности: като председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Пирдоп, като медицински директор на МБАЛ-Пирдоп, като началник на Неврологично отделение, като лекар на кабинет в МЦ-Пирдоп, както и за полагане на спешен труд и разположение за близо месец, та сумата става почти 5-цифрена. В допълнение същият „незаменим” геровски кадър се разполага в безплатен общински апартамент в центъра на Пирдоп, но не само за себе си. Взел е и още един апартамент без парици за сина си, който също се е цанил за лекар в болницата.

Баща и син кметове. Баща и син лекари. Ей на това му се вика наследственост. А и партийната принадлежност сигурно също е наследствена. Като приказката за спина, споделена преди време от виден бсп-активист.
И това не е съвсем всичко, както обикновено казвам. По инициатива на Ангел Геров общините-акционери са гласували на явно незаменимия господин допълнително месечно възнаграждение в размер на една брутна заплата в болницата за времето от 16.01.2018 г. до назначаването на нов изпълнителен директор. За има-няма два месеца и половина са му изплатени още близо 7000,00 лева.

Стана ми много забавно, когато разбрах, че отново има шмекерии около подписа на златишката кметица от това акционерно събрание с взето решение за допълнително възнаграждение. Установи се, че Магдалена Иванова не е подписала протокола от събранието, а той е подписан от някоя си Т. Бойчева, която пък не е упълномощавана да представлява Община Златица! Сетих се, че подобна схема бе използвана при внасянето на сигнал срещу д-р Иван Стойнов за неговото сваляне от председателския общински пост. Сигналът уж беше внесен от Стоянка Балова, пък се оказа, че е подписан от Теодора Евтимова -секретар на Община Златица. А дали тази тайнствена Т. Бойчева, подписала противозаконно протокола от акционерното събрание, не се казва Теодора?!

Става ясно на всеки гражданин на червените общини Чавдар, Пирдоп и Златица, че свинските черва в тях са дълги и добре омотани. И, че същите страдат от разни чревни болести като от преяждане. С власт и с общински пари. Не съм специалист по болести на храносмилателната система, но по думите да двама специалисти, говорещи откровено за лайна, явно управлението на многострадалната ни болница от кметовете Герови, страда от редица такива. Може да е хванала хиперфагия – сиреч болестно преяждане. Причините за това заболяване са генетично обусловена предразположеност или емоционални проблеми. Симптомите пък запек, диария и други, са от гастроинтестиналния тракт и се дължат на разстройства на храносмилателната система. Явно е, че болницата се нуждае от спешна клизма, която да я очисти. От геровото управление, в случая, стартирало още с консултантската фирма „Токуконсулт”, която пак тия налагаха, та се мине през Конярска и се стигне до господина чавдарски.

Управленските гащи явно са оцапани и то доста сериозно. Оцветени са в червено, което пък се дължи на продължителните напъни да се „спасява” болницата, като се държи умишлено в будна кома, за да може да се източва непрекъснато и обилно… Заради тези напъни са се образували на нечии задници сериозни хемароиди, от които гащите се цапат ежедневно и все в лайняво червено.

Тепърва трябва да се разсъждава и осветлява управлението, на което е подложена Болница Пирдоп. И да се търси виновника за нездравия й вид, въпреки стотиците хиляди левове, които се изливат в нея – и от общините, и от предприятията. Явно „оздравителния” план не действа. Явно целта е не да се излекува болницата, а да се поддържа на системно дишане и да се ползва като аргумент за още пари. Мажоритарният собственик (разбирай този, който взема решенията, а другите са само за украшение), подкрепен по роднински по време на никому ненужните акционерни събрания и тези на някакво си измислено Сдружение за спасяване на болницата, явно добре се справя с поставената му задача да държи болницата в „будна кома”, за да може тя да генерира още и още финансови ресурси, предназначени предимно за източване – я през назначени приближени, я през ремонти, или през консултантски фирми и частни болници.

Да не забравяме раковото образувание, което изсмуква допълнително болничните силици, настанено на третия етаж – частната Скин-система, чиято директорка удобно се приземи в общинската болница, за да може допълнително да я осмърти. А кой гласува частна болница да се настани в общинската? Спомням си един младеж на име Лалко Кирилов, който бе спуснат в болничното управление на високо ниво. Дали има нещо общо с днешния червен депутат Лало Кирилов?
Има още хиляди въпроси, които се въртят около уж средногорската болница, която си е собственост на Община Пирдоп. Тепърва ще ги разравяме и тепърва ще мирише… Като септична яма е положението. И все има по някой Геров, който да го разбърква. Не случайно хората започнаха да се питат дали си имаме МБАЛ-Пирдоп АД, или си имаме МБАЛ-Герови ЕТ?

Положението е л@йна до шия, а нивото се вдига! Ще продължим да ровим въпреки миризмата, за да узнаят реалните собственици на общинските имоти и средства истината. Или кой превърна МБАЛ-Пирдоп в лична семейна касичка?

Стоян ШИЕКОВ