Мария Оряшкова грабна златото в Минск

Мария Оряшкова спечели първия златен медал за България на Европейските игри в Минск, след като на финала в категория до 80 килограма в самбото победи рускинята Жанара Кусинова, съобщава Dnes.bg.
По пътя към титлата двукратната европейска и четирикратната световна шампионка в самбото победи представикелката на домакините Светлана Тимошенко с 3:2 точки, а на полуфиналите се справи с украинката Алина Ковалска с 2:0.
Треньорът й Иван Нетов споделя пред ПИА:
„Това е една от най-трудните и изстрадани победи за Мария, защото тя е единствента българка, която ще вземе участие в две дисциплини – самбо и борба и в последните 3-4 месеца тя се подготвяше паралелно и за двете. Тъй като системата на състезанието в Минск е по-различна, за първи път Оряшкова се срещна и с трите състезателки на стълбичката, като и в трите срещи нашето момиче записа победа с по 1 точка – трудни, оспорвани до последната секунда срещи, но на финала тя успя да се събере и мобилизира и така донесе златото за България. Панагюрище освен със златното си съкровище, трябва да се гордее и със своето златно момиче!”