„Майка ти е крадла”…

Прояви на емоционално насилие над дете в Златица

Не е за вярване, но е факт. Има вероятност Златица отново да стане печално известна. След кражбата от училището и изчезналия над един милион, децата на Златица са изправени пред заплаха от грубо емоционално насилие от общински служители, в това число кмет.

Детето на вече бившия майстор по ремонтите в община Златица Богдан Проданов (Буйо) написало на детето на все още кметицата Магдалена Иванова във фейсбук „майка ти е крадла”. По този начин 13-годишната Дитка перефразирала новината на националната телевизия бТВ от 16.03.2017 г. „Кметът на Златица на съд – ощетила общината с над 1 млн. лева” (http://m.btvnovinite.bg/article/kriminalno/kmetat-na-zlatica-na-sad-oshtetila-obshtinata-s-nad-1-mln-lv.html). Като разбрала Магдалена Иванова за написаното от малката Дитка Проданова, звъннала посред нощите на своя служител Богдан Проданов и му разпоредила незабавно да се яви в центъра на Златица и да доведе „провинилата” се негова дъщеря. Стреснат и притеснен Богдан Проданов събудил детето и изпълнил среднощното разпореждане, без дори да предполага за какво става въпрос.

Пристигайки в центъра на града към 23.30 ч., Магдалена Иванова ги посрещнала с думите: „Коя си ти, ма… та ще пишеш на моето дете, че майка му е крадла. Ще уволня баща ти от работа и ще ви оставя без хляб. Защото аз ви храня чрез неговата заплата”… Действието се развива пред погледа на мъжа, с който кметицата на Златица съжителства.

Магдалена Иванова не се задоволява само с това. В следващите дни семейството на Богдан Проданов получава призовка да се яви заедно с дъщеря си Дитка при завеждащата дирекцията по противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Община Златица учителката и дописничката във в-к „Регион” Росица Чернева. На срещата са повикани да присъстват и двама полицаи от ПУ-Златица, както и секретарката на общината Теодора Евтимова (сега Петрова). Отново върху детето се изсипали заплахи, закани и обвинения, че заради нея баща й ще бъде уволнен от работа и те ще останат без хляб, защото майка му е без работа. До такава степен се стреснала Дитка, че се наложило един от полицаите да я успокоява, но въпреки това насилието върху детето не спряло. Учителката Диляна Дилова също защити противозаконните деяния на Магдалена Иванова и то публично на сесия на ОбС-Златица.

Естествено, Магдалена Иванова изпълнила заплахите си. Със Заповед № 26 / 21.09.2017 г. е прекратено трудовото правоотношение на Боян Проданов – майстор по ремонтите в Община Златица, като посочените причини за това са „липса на качества на работника за ефективно изпълнение на работата”.

Първоначално не повярвах, че подобно нещо може да се случи в 21-ви век в демократична Република България, член на ЕС!!! Потресох се как може един кмет да си позволи да нарушава всички конвенции, директиви и закони за защита на детските права. Потресох се и от това, че един учител и журналист като Росица Чернева не е реагирала и обяснила на самозабравилата се кметица на клета Златица, че подобно поведение е НАКАЗУЕМО, НЕЕТИЧНО, НЕМОРАЛНО и НЕДОПУСНИМО по отношение на едно българско дете, независимо от това, че същото е дете на обищновен работник в община Златица.

Замислих се как е възможно изобщо някой да си позволи да повишава тон, да заплашва и да вика полицаи в общинската сграда, за да се саморазправя с 13-годишно момиче! И то с чуждо! Дава ли си сметка този някой, че по този начин потъпква цялото демократично развитие на нашата страна и с действията си уврежда крехката детска психика, което от своя страна може да доведе до сериозни последици за бъдещето на детето, прилагайки емоционално малтретиране, включващо увреждане психичното и емоционалното развитие на детето? И всичко това, защото то наивно е повторило по свой начин една истина. Истината за чудовищната кражба от училището в Златица и основното лице, което я допусна.

Конвенцията за правата на детето е приета от ООН на 20.11.1989 г. – в зората на българската демокрация. Тази демокрация, за която се борихме всички. Спомням си как веехме сини байраци по софийските павета с вярата, че бъдещето на децата ни бъде по-добро, че са отминали онези дни на политически гонения, концлагери, страх и преследвания. Че вече можем спокойно дори вицове да си разказваме и да изразяваме свободно това, което мислим.

Тази Конвенция за правата на детето е приета от почти всички държави в света, отчитайки необходимостта от оказване на особени грижи за детето, в това число „подходяща правна защита, преди, както и след раждането си”. Тази Конвенция е с цел да се вземат всички подходящи мерки за осигуряване закрилата на детето против всички форми на дискриминация или наказване на основание на статута, действията, изразните мнения или убеждения на неговите родители, законни настойници или членовете на неговото семейство.

Дори котките и бездомните кучета в Златица знаят за срамната, нагла и безпрецедентна кражба от златишкото училище, която преди време нарекох „Кражбата на века в община Златица”. Ясно е на всички ни, че и децата се вълнуват от случилото се в родното им свидно училище. И коментират. Ясно е, че имат право да го правят. И имат право да изразяват мнения, позиции и коментари.

Алооо, има ли институции в Република България за закрила на детето! Г-жо Анна Нейкова, спите ли! Полицаите – бдите ли! Имаме сериозен нарушител на детските права в Община Златица. Публично известен. Имаме и лица, които го подпомагат в действията му срещу едно невинно дете. Време е! Ако не знаете къде да ги издирите – в златишката общинска сграда са – в едно кмет, секретар на община и завеждащ дирекцията Росица Чернева.

Във връзка с това жестоко и безпрецедентно деяние на Магдалена Иванова, като безплатен правозащитник  сигнализирах Специализираната прокуратура и беше образувана прокурорска преписка по случая, която установи „деянието  е подсъдно”. Очакваме последващи действия, в това число и за другите подсъдни деяния като: злоупотреба със служебно положение и посегателство спрямо детето и семейството му.

Моето скромно мнение на юрист е, че освен от извършилата горните посегателства върху личността Магдалена Иванова и то в качеството й на кмет на община Златица, би следвало да се потърси отговорност и от тези, които чинно са й съдействали. Като служителката й Росица Чернева.

От случилото се най-страшното е, че всяко едно дете на община Златица може да бъде подложено на същото. И всяко едно златишко семейство. Наказателната акция спрямо Боян Проданов и дъщеря му Дитка най-вероятно цели нито един златишки гражданин вече да не се осмели да изкаже каквото и да било мнение, макар то да е истина. Защото, ако не го призоват в общината да бъде подложен на унижение и саморазправа, рискува да получи призовка за дело и да бъде осъден за „клевета”.

Не знам за Магдалена Иванова и подчинената й Росица Чернева, но аз отново прочетох Конвенцията на ООН. И си припомних, че Държавите – страни по нея са ДЛЪЖНИ да зачитат правата на детето. А как ли би реагира другарката кметица, ако на нейното дете се случи това, което тя причини на 13-годишната Дитка???

Стоян ШИЕКОВ