Магдалена Иванова сяда на подсъдимата скамейка

Иванова си похапва спокойно на безплатни общински трапези

Днес, 30.09.2019 г., от 13.30 ч. в Специализирания наказателен съд започва първото дело срещу Магдалена Величкова Иванова заради чудовищната кражба на над един милион лева от златишкото училище СУ „Св. Паисий Хилендарски“. За това първи съобщи журналистът Антон Тодоров на своя facebook-профил:
„Днес от 13.30 ч. в Специализирания наказателен съд започва първото дело срещу настоящата особено близка до Корнела и още повече до Кире „с оня прякор“ /дето няма нищо общо с контрабандата/ кметица на Златица Магдалена Иванова. Един от преките резултати от нашите сигнали с други депутати от ПП ГЕРБ“.

Делото е № 2534, съставът – XXI.

Магдалена Величкова Иванова бе дадена на съд от прокуратурата. Заедно с нея на подсъдимата скамейка сяда и главната счетоводителка на община Златица – Анна Ланкова. Двете са обвинени в документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

До съд се стигна след като от ПП „ГЕРБ“ внесоха сигнал в специализираната прокуратура. На брифинг в парламента Антон Тодоров и Александър Иванов алармираха за редица нередности и закононарушения, извършени от Магдалена Величкова Иванова. Както съобщи на 15.02.2018 г.  News.bg – „ГЕРБ освобождава Златица от социалистическото иго“, пояснявайки:

„АДФИ констатира нарушения в община Златица, управлявана от червен кмет. Отпуснати били 2 милиона лева за ремонт на училището. Кметицата обаче еднолично се разпореждала. БСП управлява в 33 общини, посочи и депутатът Антон Тодоров. В тези общини се носят писъците на огнетеното население, притеснен е той. Тодоров благодари на Бог, че социалистите управлявали само в 33 общини. Партията на Бойко Борисов трябвало да реагира на писъците на народа, стигнали до 17 етаж на централата на ГЕРБ, по думите на бившия депутат.

По информация на ГЕРБ не е избран надзор за строителните дейности. Тодоров показа и снимки, от които на човек му се късали сърцето. Дечицата били принудени в студ и кал да ходят километри, за да ползват услугата на социален патронаж. Затова се внася сигнал в прокуратурата срещу кмета на Златица. Антон Тодоров подема кампания за освобождаване на община Златица от социалистическо иго. Очаквайте продължение, закани се той“…

Ощетеното СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица

Припомняме, че Иванова е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 20 януари 2014 г. е съставила декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства. Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“.

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 200 000 лв. (без ДДС), били финансирани от други източници и изпълнявани по договори между общината и частни дружества, което Иванова е знаела. Въпреки това тя е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажни работи.

Сагата около ограбеното златишко училище се точи с години. Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Иванова, но съда отхвърли искането и я остави да кметува въпреки повдигнатото обвинение заради длъжностно присвояване на сума от  1 милион лева.

На „първата копка“ за довършване на училището присъстват София Торолова и Кирил Добрев от БСП, тъй като събитието съвпада с предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори 2014 г. София Торолова е зам.областен управител на Софийска област и трета в листата на БСП за 26-ти МИР, начело на която е Корнелия Нинова. Магдалена Иванова е кмет, издигнат от БСП в Златица.

Предистория (Actualno.com)

Първа копка по разширение на съществуващото училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица е правена през 1992 г. от тогавашния кмет Ценко Цеков по възложен на КФ „Радованов – Младенов“ – София, договор за 18 млн. неденоминирани лева, от които за проектиране 300 0000, а за строителство  15,5 млн. лв.  Към този договор в годините са сключвани 18 допълнителни споразумения. Към 2004 г. натрупаните разходи по строителството на този обект са в размер на 1 687 326 лв. Отделно, от Японското посолство били получени 50 000 щатски долара дарение за училището. Когато е трябвало да се кандидатства пред правителството на Орешарски с проект за довършване на училището през 2014 г. настоящата кметица е вписала искане за финансиране на стойност 2 108 885 лв. Толкова е и отпуснатата с постановление на МС сума (ДВ, бр.12 от 11.02.2014 г.). Получавайки одобрението обаче, вместо да обяви процедура за възлагане по Закона за обществените поръчки, кметицата Иванова на 18-ти март 2014 г. сключва договор с фирма „Радованов-Младенов Р-М“ ООД – София. Дружеството е собственост на Младен Младенов и Никола Радованов с равни дялове. То получава обекта за 2 108 85 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 8 месеца. Сумата по договора е изплатена. Договорът всъщност представлява допълнително споразумение към договора от 1992 година – тоест, 22 години след подписването на първия контракт, който към онзи момент не е действащ.  В края на 2014 г. Агенцията за държавна финансова инспекция проверява община Златица целенасочено дали законосъобразно са изразходвани средствата, предоставени от държавния бюджет с три постановления – от 11-ти февруари, 17-ти септември и 17-ти октомври 2014 г. Всички те касаят проекта „Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“. Във времето всички представени от фирмата протоколи за извършено строителство са били подписвани от кметицата. Сумите също са преведени. Окончателното плащане е трябвало да се извърши в срок до 30 дни след подписване на Акт образец 15, но то е извършено по последната представена от фирмата фактура, без да бъде изготвен констативният акт за установяване на годността за приемане на обекта. Строителният надзор е трябвало да бъде изпълнен от ЕТ „ВЕХА-59-Веселин Христов“ гр. София. При проверката от АДФИ обаче се установява, че не са извършени никакви плащания към тази фирма. Тя пък от своя страна не е изпълнявала строителен надзор.  За грубото погазване на Закона за обществените поръчки през 2015 г. шефът на АДФИ сезира ОбС–Златица. В писмото пише, че на кмета е съставен акт за установяване на административно нарушение на 27.11.2014 г.

„Топлата връзка“ остава неизградена въпреки преведените над 2 милиона лева, от които 1 милион лева ги няма

Въпреки изложените фрапиращи факти, Магдалена Величкова Иванова се кандидатира за кмет на Община Златица за трети път. БСП не застана зад нейната кандидатура и тя се обърна към „АБВ“ за подкрепа и съдействие, за да се състезава за кметския стол в Златица на 27.10.2019 г.  Същата оглави и листа с общински съветници, които явно нямат нищо против, че тяхната водачка е обвинена за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Избирателите дали ще ги попитат Магдаленините съветници каква е ролята им в схемата с присвояването и подкрепят ли тези Магдаленини действия спрямо златишкото училище? Редно е да бъдат попитани дали възприемат за правилно и нормално учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица да преминават разстоянието от училището до пазарището всеки божи ден, за да се нахранят, независимо от времето и разбитите улици? Нещо, което те правят ката ден заради извършената кражба от училището.

Подготви: Дончо Иванов