ЛЮБОВ С ВКУС НА ЛИМОН

“Човек се появява на този свят със специална мисия. И тази мисия я осъзнаваш едва тогава, когато вътрешното чувство ти подсказва, че трябва да правиш неща, които те удовлетворяват”.

През декември във Виртуалния музей към НЧ “Напредък” – Пирдоп гостува писателят Димитър Никленов и представи пред читателите своята книга “Любов с вкус на лимон” – книга за младата любов – тийнейджърската, младежката, между днешните млади хора, които общуват не толкова между себе си, колкото с телефоните и компютрите си.
Димитър Никленов е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчвани по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и в Мексико. Негови пиеси и приказки са превеждани на персийски, английски, испански, руски и в Македония. Той гостува в Пирдоп по покана на Станислав Готев.
На представянето на новата му книга, предназачена за младежка публика, присъстваха ученици от пирдопските средни училища, а сред тях две участнички в конкурси за есета, проведени в Стара Загора.

Видимо развълнуван, колоритният автор представи своите пориви и желание да пише предимно за деца и младежи, както и радостта си от проявения интерес от пирдопските младежи. Той сподели свои преживявания с представянето на книгата, както и чувствата, които са го накарали да я напише и да изрази с перото си на белия лист наблюденията си над съвременната любов и съвременните взаимоотношения между момичетата и момчетата.
Основните му герои носят имената Виктор и Елена и техните преживявания оживяват и съпреживяват това, от което днес се вълнува младежката душа.
“Ами ако съм мислил за тебе?
– През цялата нощ?! Никак не ми се вярва – засмя се Елена. – Аз пък ще хапна торта с ягодова глазура! Обожавам я. А с тук я правят най-добре. Мога ли да изям един лимон?
– Куражлийка!
– Странен глас ми шепне в ушите: “Опитай от този плод и ще усетиш вълшебството…!” На другите подарявал ли си?
– Не, макар и да не вярваш.
– Значи, само на мене.
– Не бях виждал по-кисела физиономия от твоята и реших да ти я променя – засмя се Виктор.
– Не ме интересува. Попитах от любопитство – малко засегната отвърна Елена. – Когато мислиш, че животът ти е розов, се намира камък да те препъне”…
Да, любовта днес е с натрапчив вкус, кисело-ягодов и не много розов… Понякога семпла, понякога ярка, а понякога като от турски сериал. И не винаги с щастлив край.
Димитър Никленов умело е уловил пулса на “новото време” и на неговото безвремие… На неизменното и променливото в човешките взаимоотношения, сред които все ще се намерят тези, които напомнят на шекспировите Ромео и Жулиета… От страниците на книгата му говорят простички житейски истини и позагубили се във времето мили взаимоотношения. Защото днес младите не знаят как да се обръщат един към друг мило и внимателно, как да ценят времето, през което са заедно, рядко знаят как и по какъв начин да изразяват чувствата си. Грубостта в отношенията често взима връх и води след себе си непоправими последици.
Представянето на книгата продължи с раздаването на екземпляри от нея – като подарък на учителките, довели децата на премиерата, както и на двете талантливи писателки от ПГМЕ-Пирдоп – Сейрийе Байрямова и Николета Миндилова, взели участие в Национален младежки конкурс с международно участие за есе “Приятелството в нашия свят”. Сейрийе Байрямова завоюва трето място, а Николета Миндилова грабва специалната награда на вестник “„TEEN’S PAPER“ за участие в същият конкурс.

снимки