Забравените: Учителят от Пирдоп Лука Павлов

Знаете ли кой е издал за първи път ликовете на Св. Св. Кирил и Методий?
Това е учителят Лука Павлов, роден в Пирдоп на 11 юни 1828 г. в семейството на беден земеделец и дървар. Лука Павлов също като баща си е дървар до 19-тата си годишна възраст.

На Лука Павлов му се случва една неприятност: открадват му в гората дърварския ремък и той забягва в Пловдив, където го приютява Найден Геров – тогавашен руски консул в града. Последният като преценил дарбите на момчето, че не е за слуга, приема го като свой възпитаник и го праща в тогавашните гръцки училища. Същевременно го обучава и на български език. 

По време на Кримската война Лука Павлов напуска училище и става първият български учител в кв. „Мараша“ (Пловдив), а същевременно и певец на славянски в църквата „Св. Георги“. В това време било донесено на гръцкото духовенство, че той е бил надписал в същата църква иконата „Свети Лука“ на български, която и днес стои с надписа му. Бива наклеветен и пред турците като бунтовник и поради това бил принуден да избяга в Сърбия.

От 1855 до 1858 г. е бил ученик в Белградското училище. След свършване на училището се завръща в България и от 1858 до 1862 г. е бил главен учител по български език във Видин. Тук именно, през 1858 г. той се заема и издава ликовете на Св. Св. Кирил и Методий, приготвил е и една граматика.

От 1863 г. до Освобождението на България, грижата му е била за училището. Освен, че издава за първи път в нашата история ликовете на създателите на българската азбука, издава още „Българска численица“… подкрепя въстанието.

След Освобождението, за заслугите му към българския народ, Пирдопската околия го избира за неин народен представител в Първото Велико народно събрание във Велико Търново. От 1883 г. е член на Софийския окръжен съвет. Умира на 17 март 1884 г.

По сведения на: Лачо Лачев, 1992 г.

За пирдопчанинът, издал за първи път ликовете на светите братя Кирил и Методий днес из пирдопско не се споменава и не се знае. От Община Пирдоп пропуснаха да отбележат поне с ред датата на неговото рождение – 11-ти юни и 192-та годишнина! Не бе отбелязана и годишнината от неговата смърт – на 17-ти март! Тънат в забрава днес имената на онези, отдали живота и делото си, за да я има България! Покрити с дълбока прах са спомените за великите им дела, довели до това днес гордо да можем да се наричаме Свободни Български Граждани! Причините за тази забрава??? Дано не са, че хора като Лука Павлов не са изповядвали комунистическо-социалистическите чуждопоклоннически идеи на сегашните пирдопски ръководители?! Дано!

Поклон пред достойното му дело и святата му памет!