Лекарското съсловие в областта препоръчва кметовете да засилят информационната кампания за ваксиниране

На провелото се вчера заседание на Областният оперативен щаб – Софийска област лекарското съсловие дало препоръка да се мисли как да се ускори ваксинацията, а кметовете да акцентират върху засилване на информационната кампания. Не става ясно как се процедира по отношение на общините, които дори не са стартирала такава.

Като цяло в Средногорието мащабна информационна кампания за ваксиниране на гражданите не се провежда. Като пример – в Община Златица няма такава, или поне не е известно на жителите да са правени опити да се провежда информационна кампания за ваксиниране. В същото време продължава да се провежда неделния пазар в центъра на град Златица, по време на който не се спазват въведените противоепидемични мерки и не се извършва контрол.

На заседанието директорите на болниците в областта увериха, че те функционират нормално, приемат пациентите с коронавирус, няма недостиг на лекарства. Имат готовност за откриване на нови легла при увеличаване на заболеваемостта.

Директорът на РЗИ – Софийска област запозна членовете на оперативния щаб с актуалната обстановка на територията на областта и с противоепидемичните мерки, приети от Министерство на здравеопазването и влизащи в сила от 7 септември.

Областният оперативен щаб излезе с решение във всяка община да се издаде заповед за отмяна масовите мероприятия, заради превенция на заразяването с коронавирус.

Днес отново се е провело заседание на ООЩ – Софийска област, като засега няма официална информация за взетите решения и въведени ли са допълнителни мерки. В същото време от вчерашното заседание указанието да бъдат преустановени мероприятията от културните календари на общините, но не бяха упоменати изрично спортни събития и пазари. Очаква се да има яснота и по тези масови мероприятия – разрешени ли са, или не. За доуточняване на указанията, сп. „Средногорски БАГРИ“ се обърна с писмо и въпроси към Областна управа Софийска област.