Кулинарна изложба подредиха в Челопеч

На 27-ми октомври в читалището на Челопеч се състоя VIII-ми кулинарен конкурс „Пъстра челопешка трапеза” и изложба на ястия в читалището!

„Челопешката земя е плодородна и с плодовете на нашия труд е редно да покажем какви гозби умеем да правим. А те са такива, каквито в никой друг край на България няма да срещнете!“ – въведоха присъстващите на събитието гости организаторите от НЧ „Труд и постоянство – 1901“. В есенната топла надвечер Клуба на читалището се превърна в пъстра трапеза, на която присъстващите имаха възможност да се насладят на фантазията и кулинарните умения на участниците и гостоприемството на читалищните дейци.

„На това вкусно мероприятие си пожелахме да имаме добро разположение към близките си, да се стараем да се грижим за тях, като им поднасяме храна, приготвена по най-здравословния начин, и с много любов и красота! Да ценим това, което ни поднася природата и живота, и да го споделяме на драго сърце с близките си! Защото споделянето на храната, приготвена с майсторлък и любов, както и гостоприемството, си остават едни от най-важните черти на българина“ – сподели Радка Костова – председател на челопешкото читалище.

По регламент в конкурса се състезаваха ястия в три категории:
– „Сладки изделия ”;
– „Солени изделия ”;
– „Питки“.

„Сръчните челопеченки бяха приготвили много вкусни ястия, кое от кое по-красиво подредени и примамващи да бъдат опитани, доказвайки, че готварството е изкуство в което влагаш не само продукти, но и сърце, душа и фантазия“, казаха още организаторите.

Жури от в състав: Веска Бантова, Петьо Лисичаров и Илиан Алексиев дегустира и оцени всяко ястие, като разпредели наградите както следва: в категория „Сладки изделия” първото място грабна Торта „Павлова“, приготвена от Радка Миткова. Второ място зае “Кошницата с лебеди“ на Ивета Цветкова, а трето място бе за „Гараш изкушение“ на Мира Кошинска.

Категория „Солени изделия ”:
– Първо място –„Челопешки бамбал“, приготвен от Николай Алексиев;
– Второ място – „Усукан Тутманик“, приготвен от Радка Миткова;
– Трето място –„Мързеливи челопешки шницели“ от майстор-готвач Красимир Петров.

Категория „Питки“:
– Първо място – Вълшебна питка „Ванеса“, приготвена от Ивета Цветкова;
– Второ място – Питка „Есенна хризантема“, приготвена от Катя Алексиева;
– Трето място – Питка „Маргарита“, приготвена от Радка Миткова.

Всички участници получиха поощрителни награди.

Докато журито дегустираше и оценяваше ястията, читалищните домакини се бяхме подготвили с викторина, в която бяха включили разнообразни въпроси, свързани с кулинарията. Бе разказана и легенда за ястието „бял мъж“, което се приготвя на Петровден.

След като журито оповести своята класация на ястията, всеки присъстващ имаше възможността да опита от различните специалитети.

„Благодарим на всички, отделили от своето време и взели участие в кулинарния конкурс! Бъдете здрави и творете чудеса в кухнята!“ – пожелаха от НЧ „Труд и постоянство – 1901“ – Челопеч.