Крачка назад със заплатите на съветници и кмет в Пирдоп

Още в началото на заседанието на ОбС-Пирдоп, провело се на 28.11.2019 г. кметът Ангел Геров оттегли докладната записка, с която си бе поискал 3600,00 лв. заплата. Председателят на ОбС Васил Кафеджиев също оттегли докладните записки, касаещи неговото заплащане, заплащането на общинските съветници и годишните програми за двете читалища – в Пирдоп и Душанци.

Съветниците дискутираха и взеха решения за състава на постоянните комисии и определиха техните председатели, дадоха своето предварително съгласие за преминаване през имоти – общинска собственост за ПУП-ПП за обект: „Преносен газопровод до Панагюрище и Пирдоп“, част от които пасища и мери; определиха и цени за ползване на имоти – полски пътища, попадащи в масивите за ползване на землището на гр. Пирдоп и землището на с. Душанци съответно 15.00 и 30.00 лв.

Нови насоки на разсъжденията относно групирането, предгрупирането, договорките и задкулисните игри дойдоха от проведените дебати за определяне председателите на постоянните комисии към ОбС. Внесеното от д-р Толинова предложение даде нова светлина в отношенията между доскорошните опоненти от ЕНП и БСП в лицето на Станислав Готев и Ангел Геров, които след провелите се гласувания стана ясно, че са коренно различни и опасно близки. Десислава Толинова бе предложила Станислав Готев да оглави две постоянни комисии, а тя да стане зам.председател на едната от тях. Внесеното от нея предложение претърпя известни корекции, но в основната си част бе подкрепено от съветниците на БСП и съветничката от СДС Мария Бръмбева.

Квотното представяне на политическите партии, влезли в ОбС-Пирдоп принципно не бе спазено, което е индикация, че надали оттук нататък ще се спазват някакви принципи в местната политика от страна на общинските съветници, избрани и заклели се да се ръководят само и единствено от интересите на гражданите. Избуяха личните интереси и взеха връх над гражданските, в случая. Ламтежът за председателски места, групировките и отмъстителността избуяха като бурени в занемарена улична канавка.

ПП „ГЕРБ“ остана без председателско място на постоянна комисия в ОбС-Пирдоп, въпреки волята на избирателите, които я наредиха на второ място по резултати от отминалите избори, които да припомним за отрезвяване и опомняне на част от съветниците са:
МК „БСП за България“ – 961 гласа – 4 съветника;
ПП „ГЕРБ“ – 791 гласа – 4 съветника;
ЗНС – 395 гласа – 2 съветника;
ЕНП – 350 гласа – 2 съветника;
СДС – 273 гласа – 1 съветник.
Председателите, които бяха избрани ще съобщим допълнително след като бъдат официално публикувани протоколите и решенията на ОбС-Пирдоп в законоустановеният срок. Резултатите от гласуването недвусмислено изкараха на повърхността нечистоплътните задкулисни игри на част от новизлюпените общински съветници. Лъсна заиграването на уж дясни по убеждения и политическа принадлежност с тези от червения сектор. Цената за пребоядисването скоро ще стане от ясна по ясна и всеки гражданин ще може сам да се убеди какви морални качества притежават новоизбраните общински съветници в Пирдоп и доколко същите са погазили своите предизборни обещания още в първите дни на мандата.

Напористата д-р Толинова обясни защо не се е самопредложила за председател на здравната комисия като намекна, че в скоро време ще заеме длъжност, която ще я вкара в конфликт на интереси ако тя председателства комисията. Най-вероятно тази длъжност ще е специфично свързана с управлението на пирдопската общинска болница. Предстои да припомняме как са се развили отношенията между нея и кмета Ангел Геров през годините, за да акостират в днешната председателска прегръдка.

Ревностният опонент на Ангел Геров – Станислав Готев от Единната народна партия също прояви завидно самочувствие и амбиции към свободните председателски постове в ОбС-Пирдоп. След като не бе подкрепен за председател на ОбС-Пирдоп, същия все пак стана председател, че и зам.-председател. Принципен в действията си на думи, същият през изминалите години апелираше за справедливост, принципност и адекватност на работа, осветляваше кметските далавери и схеми, бореше се със зъби и нокти срещу бариери, запълваше дупки, боядисваше ел. табла, за да покаже на кмета, че не работи нито той, нито неговата администрация, сега пируетно се извъртя и тръгна редом с доскорошните си врагове да бори колегите си от ГЕРБ в местния парламент.

След разпределянето на ролите и председателските места в ОбС-Пирдоп предстои четири години да се наслаждаваме на цирковите изпълнения и акробатичните трикове на хора, за които политиката е само и единствено начин да се докопат до общинския бюджет под една или друга форма. В случаят – формата, формулите и поръчките тепърва ще ги виждат пирдопчани. Или както каза Ангел Геров след сесията на Мария Бръмбева в личен разговор: Договорилис! Че се договорилис, договорилис са се, но едва ли договорките са в полза на обществото… Предстои да се видят какви са.

В последната точка – изказвания и питания на общински съветници и граждани бе представена добре режисирана постановка, където соловото изпълнение на Ангел Геров бе подкрепено от предварително подготвените въпроси на Турхан Карачобан. Добре подготвеният предварително Ангел Геров му отговори с някакви документи, предоставени му от местния депутат и с обяснението, че било много добре да си имаме депутат от района, който да съдейства. Съдействието се изразяваше в предоставянето на отговори относно минали задължения на Община Пирдоп и ролята на Антоанета Мечкарова като кмет на Община Пирдоп по тях. И двамата, уж джентълмени и кавалери, си позволиха да се изгаврят с името на г-жа Мечкарова, подхвърляйки обиди и ехидни усмивки. Към тях се включи и Станислав Готев, който не знаел точно как да се обръща към нея по фамилия. Дали е Илиева, или Мечкарова.

На всички е известно, че като се омъжи една жена, в повечето случаи приема фимилията на съпруга си. Да обиждаш жена, че е сменила фамилията си след като се е омъжила и то публично, по време на сесия на ОбС-Пирдоп, е грозно, недостойно и със сигурност демонстрира истинската същност на този, който го прави. Кметът Геров дори се изказа, че той никога няма да си смени фамилията. Е, то това и оставаше да направи. Българските традиции не претендират мъжа да взима фамилията на жена си, но пред другаря Геров може да е имало и такава възможност, след като публично заяви, че той фамилията няма да си смени. А как е моминското име на жена му, че да знаем какви са били евентуално вариантите?

Председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев не сметна за необходимо да направи забележка на позволилите си да обиждат на фамилия общинска съветничка. Не прекъсна обвинителите, които по същество не представиха доказателства за твърденията си. Ще предоставим възможност на същата да защити името си и да разясни на всички пирдопчани КОЙ подписа неизгодните договори за водния цикъл на Пирдоп и заради КОЙ Пирдоп дължи толкова милиони лева?

По въпросът с подарените пари на Община Златица за сметоизвозване и такса смет – тази мантра отдавна не хваща декиш, уважаеми другарю Геров. Сам Вие си признахте на сесията, че дължимите суми от „Аурубис България“ АД за тези услуги са на Община Златица, защото се определят на териториален принцип, а Община Пирдоп дълги години се е възползвала от малодушието на един златишки кмет и от подписаното от него неизгодно за златичани споразумение. А законите в Република България би трябвало да се спазват от всички – дори и от един пирдопски червен кмет.

Най-вероятно заплатите си съветниците ще гласуват предколедно. Предколедно ще определят и заплащането на кмет и председател на ОбС. За да минат незабелязана покрай празниците и пирдопчани да не се усетят, залисани край коледно-новогодишните трапези.

Разигралата се постановка по време на сесията на ОбС-Пирдоп можете да проследите на страницата на Списание „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук: