Край Пирдоп строят ритейл парк „Средногорие“

Инвеститор.бг информира, че на входа на Пирдоп е стартирал първи етап от изграждането на ритейл парк „Средногорие“, чието откриване е планирано за края на 2021-ва година. След завършването и на втората фаза от проекта, планирано за първото тримесечие на следващата година, ритейл парк „Средногорие“ ще разполага с обща площ от 10 хил. кв. м, върху която ще се намират между 15 и 20 магазина. Във втора фаза вероятно ще бъде включен и магазин с площ от над 2000 кв.м. Ще има и заведения за хранене и детска площадка.

Възниква въпрос: Как ще се отрази това на местните търговци от Пирдоп, Златица и Средногорието? И как общините ще защитят техните интереси предвид, факта неоспорим, че има голяма вероятност да последват множество фалити на малките хранителни магазини и други такива.

Ритейл паркът ще се намира на входа на Пирдоп до кръгово кръстовище, което води в четири посоки – София, Бургас, Пирдоп и ритейл парк „Средногорие“.

Площите от първата фаза вече са договорени изцяло и има сключени наемни договори и за голяма част от обектите във втора фаза, съобщава за Investor.bg Христо Близнаков, мениджър на компанията „Стад Близнаков“, която е инвеститор в проекта. „Много държа на микса от наематели и искам да има синергия между участниците в парка, това е водещото за мен. Когато се появят наематели, които създават риск от „канибализиране“ на микса, по-скоро се въздържам“, каза Близнаков. И уточни, че възприетата в индустрията представа за хармоничен микс от наематели изключва например два хранителни магазина един до друг, които биха се конкурирали в цените и отмъквали клиенти един от друг.

Снимка: Стад Близнаков

Сред наемателите в ритейл парк „Средногорие“, с които вече е постигната договореност, са Billa, dm, Pepco и Техномаркет. Срокът на наемните договори е различен, като минимумът е пет години, но има и договори за 10 и 15 години.Инвестицията в проекта е за близо 10 млн. евро, осигурени както чрез банкови кредити, така и със собствени средства.

Очаква се първоначално ритейл паркът да създаде минимум 350 нови работни места, а след като проектът бъде завършен изцяло, те може да надвишат 400. Мястото е избрано, защото ще осигурява голяма видимост на ритейл парка за преминаващите автомобили.

Близнаков очаква проектът да постигне голям успех, защото в района живеят хора с висока покупателна способност, работещи в местните заводи Аурубис, Елаците-Мед, Дънди Прешъс Металс.

„Стандартът на живот в района е доста висок, но липсваше едно такова място, в което хората могат да отидат да пазаруват и да се забавляват. Не бива да се забравя и транзитът в региона. Нашият парк ще има голямо лице към подбалканския път София-Бургас, направили сме и няколко паркоместа за автобуси. Мястото ще бъде доста удобно пътуващите хора да спират, да използват заведенията и да напазаруват. Така че разчитаме на един ареал от около 30 хил. души в района, както и на транзита“, посочи Близнаков.

Компанията-инвеститор си партнира добре по проекта с общината, главния архитект и кмета на Пирдоп и среща подкрепа в тяхно лице. Според инвеститора ритейл парковете са по-подходящият формат за малки населени места като Пирдоп, отколкото моловете.

„Търговските центрове са по-добри за големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна, за малките населени места ритейл парковете са по-подходящи, защото хората в тези райони искат лесно да паркират, да напазаруват практично и да си тръгнат бързо. При моловете те трябва да преминават през огромни общи части, които са неизбежни, и много често се получават задръствания на входа и на изхода. В нашия ритейл парк ще направим доста паркоместа – над 200, които са с директен подход“, каза Близнаков.

Той смята, че потенциалните наематели също са привлечени от перспективите пред такъв тип обекти, където пазаруването е улеснено, затова и компанията му не е срещнала трудности за запълването на площите в ритейл парка. „За наемателите този формат за търговия на дребно е начин да продължат експанзията си с оглед на това, че сега едва ли много хора биха инвестирали в молове, а синергията в ритейл парковете е най-голяма“, отбеляза Близнаков.

По информация на: Инвеститор.bg По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова