Консултациите за състав на РИК-Софийска област не излъчиха председател. ДПС се самопредложи, ВМРО протестира!

На проведените консултации за състав на 26 Районна избирателна комисия – Софийска област не бе постигнато споразумение за председателското място, което е препоръчително да бъде заето от юрист с голям опит. Представителят на ПП ГЕРБ Николина Ангелкова направи такова предложение, за ВМРО е зам. председателското място, за което предлагат също юрист, БСП се съгласиха за секретар, но представителят в консултациите от ДПС се самопредложи за председател.

Николай Борисов, ВМРО

Николай Борисов от ВМРО реагира срещу предложението на ДПС с аргументите, че не е редно партия с две квоти в РИК да поеме председателското място, а е от изключително значение за нормалното провеждане на изборите председателя на РИК Софийска област да бъде юрист, съгласно решение на ЦИК № 1966-НС от 28 януари 2021 г., според което „Членовете на РИК е препоръчително да са юристи“.

На ДПС бе предложено да заемат другото зам. председателско място, но техният представител заяви, че е упълномощен да преговаря само за председателското място. Поради това бе взето частично решение и и 26 РИК – Софийска област остава без избран председател, като Централната избирателна комисия ще се произнесе кой да поеме ръководното място.