Конните състезания в Челопеч преминаха при засилен интерес

На 23.03.2019 г. в местността “Маята” се състояха традиционните конни състезания, свързани с народния празник “Тодоровден” в Челопеч. Организатори на празника са Община Челопеч и НЧ “Труд и постоянство 1901”. Той бе открит от председателят на ОбС-Челопеч Николай Николов, който участва и при връчване на наградите на победителите при надтеглянето. Наградите на спечелилите в надбягването връчи Делян Джунев – председател на КК “Златните кукери” към читалището.
Както всяка година и тази най-засилен интерес предизвикаха тежковозните битки, които се разиграха в шест категории – според теглото на конете. Най-люта бе конкуренцията при най-тежката категория, в която се включи коня исполин Макс, тежащ цели 1010 кг.Събитието за пореден път се превърна в зрелищен спектакъл. Многобройната публика и тази година се наслади на тодоровите кушии, както в Челопеч, така и в Копривщица.
Победителите в шестте категории при тежковозите: – кон Реал – Коци Петров;
– кон Торо – Николай Андреев;
– кон Вихър – Цанко Василев;
– кон Лорд – Калин Пешев;
– кон Турбо – Николай Христов;
– кон Макс – Генади Величков.
Кон Лорд грабна призово място и в с. Калугерово, където се организира своеобразно конно шоу, което тази година събра на едно място над 100 коня. Челопешките конни състезания на отстъпват по атрактивност на калугеровите и също събраха близо 100 участника и стотици гости.
Традициите за Тодоровден бяха спазени, Свети Тодор уважен, конете почетени… Лятото изпросено!
(Снимки – на страницата на списанието във фейсбук)