Комбинирай, движи се!

В Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) на 18.09.2018 г. в Община Челопеч представители от общинската администрация, деца и граждани, се включиха в инициативата, като направиха почетна колоездачна обиколка на общината.

Кампанията се провежда на европейско ниво всяка година и е насочена да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване.

За 2018 година темата на кампанията е „Мултимодалност“ и се провежда под мотото „Комбинирай, движи се!“.

Кампанията дава възможност на местната власт да промотира умното придвижване сред населението, възможностите за подобряване на качеството на въздуха и шумовото замърсяване, които са фактори за по-добро качество на живот.
Община Челопеч се включва в кампанията, залагайки на принципите за насърчаване използването на устойчиви транспорти алтернативи при придвижване, като приканва всички, които нямат възможност да се включат в груповата обиколка, да отидат на работа без своите автомобили!
Нека заедно допринесем за по-чист въздух в Средногорския регион!

Предистория

2000 г. – инициативата Ден без автомобили стартира като европейска инициатива, която дава на градовете възможност да покажат своята ангажираност с проблемите, свързани с опазването на околната среда.

2002 г. – след успеха на Деня без автомобили започва всяка година  провеждането на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА – от 16 до 22 септември. Повече от 400 общини от 23 страни са участвали в първото издание на инициативата. Популярността й расте с всяка изминала година и тя се радва на висока обществена подкрепа.

2016 г. – общият брой на участващите общини е рекорден – 2427 за целия свят!

2017 г. – за първи път е добавена втора категория за наградата на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА, в която да бъдат отличавани постиженията в областта на устойчивата мобилност на по-малките градове в Европа. Първият носител е стана гръцкото градче Игуменица, град в Гърция.

Н а г р а д а т а  ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА
представя местни органи, полагащи усилия за насърчаване на устойчивата градска мобилност. През 2017 г. беше добавена втора категория, в която да бъдат отличавани постиженията в областта на устойчивата мобилност на по-малките градове в Европа. Наградата SUMP отбелязва изключителни
постижения в областта на планирането на устойчива градска мобилност.

 

Снимки