Кой съм аз, че да каня Антон Тодоров в Златица?

Учудих се много какъв небивал интерес предизвика факта, че съм си позволил да поканя известният политолог и журналист Антон Тодоров в Златица. Че даже агне съм опекал да ги посрещна подобаващо. И този небивал интерес към моите лични дела и още по-лични взаимоотношения, не бе демонстриран от кой да е, а лично от Петър Белишки, новоприет член на БСП и бивш кандидат за кмет на Община Златица, получил има-няма 26 гласа обществено доверие. Или както сам той казал наскоро, че ако сега се кандидатира може и толкова да не гласуват за него. Същият, едва не получил инфаркт като чул-недочул, че ще вечерям с Антон Тодоров в златишкия р-т „Антик” и най-вероятно пратил лично благоверната си да провери информацията. И явно не се задоволил с един съгледвач, та затова и лично Диляна Дилова му докладвала. А за да бъде събитието донесено в детайли и най-пълен вид, използвал и трети източник. И вечерта, и сутринта тази моя среща с хора, радетели за българската история и култура, бе проследена не от кой да е, а лично от бившата председателка на ОбС-Златица Сашка Кърпарова. Всички знаят, че Кърпарова не стана съветник, защото 80 гласа не стигат, та увеси нос и се спотаи за известно време. Само Згуровски не бе забелязан, но това не значи, че и той не е наминал и лично с очите си не се е уверил, че вечерям не с кой да е, а лично с Антон Тодоров, който всяка събота в предаването си „Документите” изнася факти за престъпленията на комунистическия режим в Р България.

И всички съгледвачи вкупом са докладвали, където трябва и на която трябва, но пък и на Пешо са споделили, че да не стои в информационно затъмнение, чоплейки семки по дуварите.

После, видиш ли, съвсем се учудих, че съм обект не само на „височайшо” внимание като това на Белишки – ония Белишки, дето като малък му лепнали в Златица миризлив прякор… Е, не е Пешо парфюма, както всички знаят. Ами и друг наш виден съгражданин и той ми броил залците. И агнетата, които отглеждам ми броил. И даже публично си позволил да кълне мен и моите гости. Ей така, по цигански маниер – „да им заседне агнешкото на гърлото, а като изядат животните, да ни яддат…”. И той член на БСП, даже секретар на първична партийна организация. Ама много възпитани тия в БСП, бре! Да им се ненадучиш! И все гладни ходят, и все в чужди канчета гледат…

Явно не им е стигнал безплатния общински курбан, раздаван по Спасовден, а може и оная да не ги е дохранила по общинските софри, та затова са огладнели и озверели. Горките! Да бяха казали, да им заделя по една порция агнешко, пък да им я пратя по социалните – в къщи да им я занесат, да не се набутват да ходят до там. Както децата ходят всеки ден от училището до социалния патронаж заради кражбата, извършена от техни другари. Такива ми ти БСП-партийни работи…

Ех, Гошо, Гошо, другарю Златанов! За Пешо се знае, всеизвестен е… Ами ти бе, Бруте! И ти ли си огладнял по пешовски, и ти ли си ожаднял дотолкова, че да злобееш публично и да кълнеш сиромах като мене, дето се е захванал с овчарлък?! И ти ли ми броиш залците, овцете и яретата!?
Разбрах, че Пешо много се е притеснил какво сме си говорили в тесен приятелски кръг. Какво сме яли и пили явно му е докладвано в детайли от жена му Дочка, която ми се похвали, че помагала да се приготвят порциите за моите гости. Лично секретар на читалището порциите прави… Ама не са му докладвали информаторките какво точно сме си казали. И кой ли е „куция кон”, на който сме щели да залагаме по изборите… Гладен Пешо избори сънува!

Рано е, Пешо, рано е! За избори е рано. Не бързай. И без това шанс нямаш. Магдалена Иванова още кметува, не бързай да я изместваш. Като парле си пред партийната крава… Новоприет член пък си се разбързал за избори да се слагаш. Ама не забравяй – рано пиле, рано пее, рано го и колят. Да не станеш курбан на БСП?!?  Не забравяй, Пешо, че кандидатури в червено много-о-о-о, не си единствен. Мераклии да искаш. Освен Магдалена и Балова може да е кандидатира, не я засенчвай… Не се бутай! Това не ти е бате ти Наско и неговата листа, в която по милост те включи, че да можеш да станеш и ти съветник. Ако бате ти Наско се отказа в твоя полза, то сега не виждам някой да се откаже заради тебе… Ни Даниел, ни Стоянка, ни Стефчо… А те освен партиен стаж, имат и бойни заслуги. Нямаш шанс, освен за пълнеж на листата… Така, че не гледай чуждите „куци” коне, ми погледни себе си… Не вярвам БСП да заложат на тебе… Но кой знае!?

Ей, в тая нашта Златица някои люде не се наядаха. И на сиромаха са готови да посегнат, късчето хляб да му вземат – само и само да е на аванта. И все едни и същи муцуни по софрите – онези, общинските. Даже хванаха гората само и само да ядат безплатно. На стари години туризъм сториха… Курбан безплатен да има…

Разбрах, Пешо, че с нетърпение си чакал събитието да бъде отразено в списанието. Нали съм компютърно неграмотен, казаха ми. Е, Пешо, надявам се и този път не съм те разочаровал. Съобщих ти, само агнешко кокалче не съм ти приготвил да те нахраня. Прощавай. Не знаех, че толкова ти се иска от моето агне да хапнеш.

И ти, Гоше Златанов, прощавай! И тебе не бях предвидил… Недей кълна, не проклинай… На сиромах като мен, Гошо, не завиждай. Асфалтът, знаеш, не се яде. Ама и на тебе няма да ти се случи в Златица да асфалтираш, че нещо те е разлюбила бившата ти асистентка Ненка…
* * *
Извинявам се на драгите читатели за настоящото лично отклонение. Но, чакат хората информация, надат се, та да не ги разочаровам. И те са читатели на „Средногорски БАГРИ”. Затова уточнявам състава на компанията, поканена от мен на агнешко с картофи и плънка: Рецептата не давам.
Журналистът Антон Тодоров и съпругата му Весела, Георги Острев от Златица – собственик на оранжерия, д-р Иван Стойнов от Златица – известен в района гинеколог, Цветана Радева от Карлиево – обичана учителка и бивш директор на челопешкото училище, инж. Димитринка Савовска от Златица – дългогодишен служител в МБАЛ-Пирдоп, Петя Чолакова – от Златица – главен редактор на списанието, Георги Бабачев от Петрич – достоен петричанин и патриот, Йоана Найденова от Златица – умна, млада и красива златишка девойка.

Срещата с интелигентни хора може само да те зареди. Не е важно толкова какво сте хапвали, а какво сте си говорили. А, повярвайте ми, със събеседник от ранга на Антон Тодоров, можете само да се обогатите. И исторически, и фактологически. И с патриотизъм да се заредите.
Използвам случая да изкажа своята благодарност на Христина и Илия Медарови, собственици на р-т „Антик”, за чудесното посрещане и професионализъм.

Извинявам се на всички читатели на списанието и в интернет за това, че се наложи да давам обяснения за лични неща като пред народен съд. Но мисля, че е редно да се знае какви хора има сред нас и да се помнят как същите броят залците на златичани. Толкоз са огладнели и съвсем озверели, че агнешко не били видели….

Надявам се други мои съграждани да не станат обект на подобна завист щото видиш ли са решили да празнуват – я рожден ден, я имен ден, я да се съберат с приятели. Внимавайте, Пешо не спи, Пешо залци брои… И жена му дори! А Гошо Златанов кълне… Е те това са бесепе в Златица… Блеят. И печени агнета бленуват. Думи нямам! А общинската хазна – празна, изядена! Ненаяли се!
Ваш: Стоян Шиеков