КОЙ изпрати полицаи при празнуващите „1-ви юни“ деца в Пирдоп?

На връх 1-ви юни в Пирдоп се проведен детски празник, организиран от Станислав Готев, д-р Десислава Толинова и други граждани на общината. Събрали се родители, сътворили празник не само за своите деца, но за всички, които решат да присъстват. Балони, рисунки, цветно настроение, много игри и забавления. За втора поредна година същите хора инициират празненство, на което се включват деца от цялата околия – да се забавляват заедно, да играят и да усетят магията на детството си и подкрепата на обществото в този най-светъл ден, обявен за Ден на детето. 

В бившите страни от социалистическия лагер, каквато е и България, Международният ден на детето е 1-ви юни. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май под патронажа на княгиния Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. В България след преврата през 1944 новото му празнуване започва след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. При честването се придава силна политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата. В други държави Международният ден на децата се провежда на други дати.

Община Пирдоп, упрявлявана от Ангел Геров – представител на наследницата на БКП – БСП, реши да отбележи Международния ден на детето в петък, на 31-ви май, защото е работен ден и явно на администрацията не ѝ се занимава с някакви си мероприятия през почивните дни. За втора поредна година, обаче, в Пирдоп точно на 1-ви юни има празник за децата. За това се ангажират самите граждани. Миналата година събитието събра близо 100 деца, а тази година те бяха над 200. За тяхното добро настроение бе поканен специално известният телевизионен водещ Цветомир Иванов (предаването „Семейни войни“), който със своя екип забавляваше децата. Веселието бе заразително, а отдавна пирдопския площад не бе толкова усмихнат и пъстър. Такъв, какъвто могат да го направят само и единствено децата и техните искрени, неподправени усмивки. Но…

Едва ли някой може да си представи, че мероприятие за деца на 1-ви юни може да пречи? И на кого попречиха забавляващите се на 1-ви юни деца в Пирдоп? Ето какво сподели организаторът на мероприятието Станислав Готев във фейсбук:
„Поводът да напиша тази публикация е породен от това, че голяма част мои съграждани ме питат законово ли е и разрешил ли е кмета на общината Ангел Геров на 1-ви юни да има детски празник? Отговорът ми е категорично ДА – с входиран документ от 30.05.2019г.в Община Пирдоп за предстоящо мероприятие. Що се отнася до това дали Геров е разрешил, бих отговорил, че режима на подобни мероприятия не е разрешителен, а уведомителен. Видно е, че кмета надлежно е уведомен. Същото отговорих и представих документ на патрула, пристигнал на 01.06.2019 г.в 17.30 ч.по сигнал на Ангел Геров за това, че нямаме разрешение от него и празника трябва да бъде прекратен. Но това не е толкова важно, според мен. По плашещо и унизително е това каква дребна душа трябва да си, какво постигаш, имаш ли граница, за да си позволиш да използваш и уронваш престижа на институции, за да покажеш, че си най-силния на деня? За мен подобно действие е крайно потресаващо и граничещо единствено и само със самозабрава и злоупотреба с власт. Винаги говорим, че гражданите трябва да са активни, но явно това е добре използвано клише от някои самозабрави ли се хора. В уж демократичен Пирдоп това явление гражданска активност се смачква с всякакви средства , хората биват предупреждавани, заплашвани, следени за това, че ще имат възможност да направят малко по щастливи своите деца и своето ежедневие“.

Гневните реакции на родителите също не закъсняха. Л. Балабанов: „Това не е нормално на празнника на нашите деца да бъде изпратена полиция да прекрати празнника! Това нормално ли е! Само в Пирдоп може да се случи ! Господин Геров Вие нямате ли деца!… Срам за Пирдоп“…

Уважаеми другарю кмет на Община Пирдоп! Ангеле! Осъзнаваш ли, че все повече демонстрираш манталитет на самозабравил се, опиянен от властта човек? Освен ако  в действията си на 1-ви юни не си се ръководил от факта „неоспорим“, че събралите се над 200 деца в Пирдоп и техните родители са някаква сериозна заплаха, с която ти трябва незабавно, в качеството си на отговорен градоначалник, да се справиш?!? Да беше пратил да разпръснат децата със сълзотворен газ. Да беше викнал жандармерията?!? По-спокойно ли спиш вече след като се справи с невръстните малчугани, събрали се в центъра на Пирдоп да празнуват? Те ли бяха най-големият ти проблем – заплаха за сигурността на държавата??? Явно си възприел за терористи 200-та деца и забавляващото ги жълто пиле? А може да са ти се сторили подозрителни техните родители, или двете червени човечета. За човечетата се съмнявам, все пак са в партийно предпочитания цвят. Мики Маус! И мишкуващите…

След случилото се в Пирдоп на празника на детето всеки може сам да си направи изводи за начина, по който се управлява община Пирдоп. Фактите са неоспорими. Комунизмът не си тръгва от някои хора, комунистическите похвати са им на сърце, а и явно така са възпитавани. Ако не могат сами да сътворяват добро, то да попречат на всеки, който е дръзнал да го прави. Пък и всеки в Средногорието знае какво се случи с бившата секретарка на чавдарската община и шамарите, които получи от тамошния кмет?!? Ако не знае, то Комисията по дискриминация е наясно.

И се питам с какъв акъл се връзват полицаите на подобни кметски прищевки??? И как ще отчетат този случай – като добре свършена работа ли? Да не забравяме, че и полицаите се отчитат пред народа. Същият този народ, който бяха изпратени да разгонят. Те, най-вероятно, нямат кой знае какъв избор и са си свършили работата.  Казусът, обаче, е морален и преди всичко етичен. Граждански. Демократичен. Казусът е докога в Пирдоп определени хора ще злоупотребяват с властта, опитвайки се да всяват страх и да преследват хората? Законът ясно определя правилата за организиране на подобни мероприятия. Режимът е уведомителен. Пирдопският кмет надлежно е уведомен за тържеството, което се опита да провали. Няма да е лошо и Ангел да вземе да чете и проумява… Иначе ще продължи да не разбира, че не сме 1989 г. и той не е Петър Младенов. „Най-добре танковете да дойдат“… И захвърчават оставки!

Петя ЧОЛАКОВА

От снимките ясно се виждат „опасните“ деца, които се забавляват в центъра на Пирдоп в Деня на детето. С тях трябваше да се справят изпратените от Ангел Геров полицаи, тях трябваше да разпръснат и уплашат…