Кой гласувал, гласувал – да влезе… Резултати от Пирдоп!

Предизборна коалиционна среща между ГЕРБ и СДС в Пирдоп. Снимката е от страницата на ПП ГЕРБ – Пирдоп.

Изборите минаха, дойде време да се анализират резултатите, че на есен с песен отново ще се юрнем към урните. Или, както пророчески написаха от ГЕРБ-Пирдоп – „Уважаеми съграждани, приятели, съмишленици, настъпва моментът на истината“… И настана време „да си дадем ясна сметка, че демокрацията не е подарък от природата“, щото видиш ли била „извоювана реликва, изстрадана и обляна с много разочарования, съсипани съдби и кръв“… Но, стига лирични отклонения от герберски предизборни послания… Че, то тая пуста реликва „демокрацията“ ще се наложи още и още да я изстрадват, обливат (като гергьовско агне) и изтръгват от безмилостната захапка на комунизма и неговите последователи – в Пирдоп, част от които, бих добавила, удобно са се намърдали в гербаджийските пирдопски редици и го играят съвременни троянски коне… Ах, Мария, ох Ваня…

Първите „анализи по нашенски“ насочихме към най-голямата община – Пирдоп. Резултатите са… Показателни! Печеливш от тези избори в Пирдоп – няма. Не излизат гласовете ни на едните, ни на другите. ГЕРБ побързаха да се похвалят с победата, но… както се казва, пилците се броят на есен. В случаят, като отмине еуфорията и подскачанията, и като се прегледат по в детайли резултатите.

По груби сметки ГЕРБ бие БСП в Пирдоп с има-няма 130 гласа, обаче… Някак си удобно (неудобно ми е на мен, лично) от местното ръководство и офиса пропуснаха да уточнят, че ГЕРБ на тези избори се явява със СДС. И, ако може да се каже, че има някаква победа, то тя е на двете партии срещу БСП…

Ах, ах, ах… Сравнявайки резултатите в Пирдоп от местни, парламентарни и евроизбори, се убеждавам, че на есен Пирдоп пак ще е червен бастион. Освен ако в ГЕРБ не предприемат крути мерки и не режат до кокал. На евроизборите се поздравиха с победа (местната ГЕРБ структура), пропускайки (умишлено или не) да уточнят, че се явяват не самостоятелно, а със СДС, представлявано в Пирдоп от съветника Гочев (не е случаен човека). Сметките са, дето се вика – без кръчмар. Поздравленията – пресилени, а реалността – очевадно простичка. На парламентарните избори през 2017 г. за РБ  в Пирдоп (разбирай за Гочев и Додов) са гласували 185 души. На евроизборите за ДБ (ДСБ-Додов) гласуват 74. За СДС с представител Димитър Гочев остават 111 гласа. Плюс-минус глас, два, при положение, че не съм ги свалила с точност от публикуваните публично протоколи. И… При разлика между ГЕРБ-СДС и БСП от стотина гласа, кой печели изборите по Пирдопско – БСП или ГЕРБ?

На предишните местни избори РБ (Гочев и Додов) в Пирдоп вадят за общинската си листа 393 гласа, а ГЕРБ 842. БСП взима на местните избори през 2015 г. 1166 гласа. Ще рече, че коалиционният партньор на ГЕРБ в Пирдоп (СДС-Гочев) не си е дал много зор?! А ГЕРБ на местно ниво продължават да губят позиции.

Видно е, че твърдите ядра на БСП и ГЕРБ на тези евроизбори са предпочели да посетят някой и друг курорт, или абитуриентски бал, отколкото да гласуват. Сиреч – яли, пили и се веселили, пък изборите пратили на майната си. За ГЕРБ плаващите избиратели в Пирдоп са разбираемо явление, но за гласуващите под строй червени ескадрони е учудващо неявяването пред урните. Рядко се случва дисциплинираните бесепе-избиратели по време на избори „да отидат за гъби“… Ти да видиш! И това се случи в Пирдоп, въпреки височайшото посещение на спуснатия от президента в листите на БСП парашутист, нарекъл наскоро българския народ „аномалия“, който си позволи нерегламентирано да снима гражданите при откриването на тазгодишните Влайкови дни, представяйки ги за свои ревностни симпатизанти. Даже се ръкува с местният червен депутат Лало Кирилов, който театрално и някак си случайно се появил на пирдопския мегдан и кво да види – насреща му притичва президентски гуру, следван от екип на национална телевизия?

Нагласена уйдурма, наподобяваща сценарий и режисура, подготвени от ББ (Божкова и Бойчева), под благия одобрителен поглед на кмета Геров… А може би, отвратени от подобни предизборни машинации, на някои социалисти им е дошъл акъла на тези избори… Кой знае!

Ясно е, че ако искат да спечелят на местни избори от управляващата партия ГЕРБ, не могат да разчитат нито на СДС (Гочев), нито на ДБ (Додов), а най-малко на състава на сегашното си местно ръководство и трябва яко да стегнат редиците… Светна червената, че и синята лампичка, и настана време да се чисти до корен – в Пирдоп. Няма да е лошо да се обърне сериозно внимание на грижовното отношение на ГЕРБ-ОбС председателката към БСП-кмета, както и на ГЕРБ-активистките, които тези дни се хвърлят като Матросов на амбразурата да защитават пирдопския Ангел. Разни айларипи-любителки и гальовни следовници, напълнили фейсбука с напъни за оправдаване на безумните действия на Ангел Геров по време на детския празник. И все членки на ПП ГЕРБ.

Да не забравя да отбележа, че ВМРО постигна  що годе читав резултат на евроизборите в Пирдоп, но на местни избори традиционно е в коалиция с БСП. От години при това. Което иде да покаже, че там горе е едно, ама тук долу е съвсем друго… Каквото и да се разберат на национално ниво партийните лидери, на местно ниво нещата коренно се различават и отборите се подреждат по местни интереси, критерии и предпочитания, а не каквото рекъл еди кой си, па било той и председател на цяла партия. Та, ако прибавим гласовете на ВМРО в Пирдоп към тези на БСП, сметката води към поредната изборна победа на БСП и сие. На есен ке се разбере с кой ще се коалира местното ВМРО, но може отсега да се предположи накъде отиват работите.

Сметките, играчите и резултатите, коалициите и преговорите за есенното гласуване в Пирдоп ще са, ако не кървави, то ще „избиват рибата“. Ще настане голям пазарлък.  Отсега е видимо, че ако искат да спечелят пирдопските гербери (респективно БСП), ще трябва много да се коалират, да правят компромиси и да раздават обещават. Не, че не са го правили и досега, но вече трудно ще хващат декиш голите обещания. Дела трябват, не думи. Народът не е нито дебилен, нито прост – седи отстрани и гледа саира на пънещите се партийци от която и да е партия. Моралът в политиката следва да изпъкне, но това е най-трудната задача. Щото го няма. Пък и за част от мераклиите за местните общински кресла купуването и продаването на гласове не е толкова тежко престъпление…

Рецепта за тюрлю гювеч ще трябва да приготвят за мастършефския изпит партийните структури в Пирдоп. И да не забравяме, че има и още един местен играч, който ще се включи в общинското готвене- с листа, или без. И картината съвсем става – мътна и кървава! А към КОЙ ли ще се присъедини г-н Димитър Гочев???

Безмилостната захапка на комунизма по пирдопско продължава да стиска здраво народното гърло. Пременила се в някалко премяни, настанила се в няколко централи… А „същите тези, покрити с овча кожа, но със зловеща си същност отвътре“ започнаха да пренареждат шахматната изборна дъска.

Това са нашенските анализи за буйната ГЕРБ евро победа по пирдопско. Останете си със здраве!

Петя ЧОЛАКОВА