Кметът Стоян Генов предлага да е с двама зам.-кметове

Знай, че каквото и да ти говорят по време на избори – става дума за пари! И високи заплати!

С докладна записка, изготвена от ОбА-Златица, се предлага на ОбС-Златица да одобри новата структура на златишката администрация. Същата ще бъде разглеждана на днешното заседание на златишките съветници. Ако същата бъде одобрена, то кметът Стоян Генов ще се сдобие с двама зам.-кметове, а административните разходи на общината ще набъбнат с още една зам.-кметска заплата.

И до момента на гражданите на Златица не са представени официално мотивите за това искане на кмета Генов. В същото време, въпреки взето решение на ОбС-Златица за определеня на задълженията и отговорностите на кметските наместници, в предложената структура такива не фигурират, а са заложени трима кметове на кметства.

Граждани на града коментират, че втората зам.-кметска длъжност се изисква заради предизборни договорки и от това, който ще бъде назначен на тази длъжност ще се разбере с кого са били те.

Въз основа на кметската заплата процентно се определят и заплатите на зам.-кметовете, които никак не са ниски. При положение, че втори път заплатата на кмета Генов ще бъде дискутирана на редовно заседание на ОбС-Златица, следва да се предположи, че отново ще се настоява тя да бъде минимум 3000,00 лв. без съответните надбавки, прибавки, осигуровки и т.н. Златишките съветници отхвърлиха това предложение, но по неизяснени причини гласуването не е надлежно отразено в решенията, както би следвало да бъде.

Припомняме, че бяха направени две предложения за размера на заплатата на инж. Стоян Генов, които не събраха необходимите гласове и същата остана в досегашния размер. Въпреки това обаче, от ОбА-Златица отново внасят докладна записка за гласуване кметската заплата, която е включена в дневния ред на заседанието от председателя на ОбС-Златица Любомир Цветков. Отново не става ясно с какви мотиви ще се провежда второ разглеждане на един и същи въпрос.

Очаква се съветниците от БСП Мария Нейкова и Стоянка Петрова, гласували с „въздържали се“ и неподкрепили предложената необосновано висока заплата, да са променили за един месец своето мнение. След напоително-дълги убеждения, уговорки и други методи, вероятно.

Съветниците от ГЕРБ Цветана Радева и Динчо Рашев, от своя страна, до момента гласуват в необясним синхрон с БСП и изцяло подкрепят предложенията на кмета и ръководената от него администрация. Подкрепиха предложението Стоян Генов в качеството си на кмет на община Златица да взима над 3000,00 лв. месечно в самия ден, в който в Парламента се гласуваше поредният вот на недоверие, внесен от БСП срещу правителството на ПП ГЕРБ. Тази политическа обстановка обаче, по никакъв начин не светна съответната лампичка в главите на златишките съветници от ГЕРБ, които чинно до момента пеят в хора на своите БСП-колеги. Наблюдаваме един вид публично политическо сепуко. Освен ако и двамата съветници от ГЕРБ не са досущ доскорошните си пирдопски колеги, ярко светнали като дългогодишни червени троянски коне в местната структура на ГЕРБ?

Ще има ли в Златица двама зам.-кметове с високи заплати предстои да разберем днес. Сесията ще се проведе на обичайното място от 17.00 ч., когато ще започне петото редовно заседание на ОбС-Златица. Материалите за него остават тайна за гражданите на общината. Пак на дневен ред е мечтаната заплата на кмета, както и тази на председателя на ОбС, която е обвързана процентно с кметската. Ще се определят и заплатите на съветниците, които са обвързани със средната заплата в ОбА. И, както се казва в една българска поговорка – каквото и да ти говорят знай, че става дума за пари. По изборите едно говорят, след изборите заплатите гледат.