Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов е с положителна проба за Covid-19. Дезинфекцират общинската сграда.

Инж. Стоян Генов е приет преди дни в МБАЛ-Пирдоп със симптоми на пневмония. Направени са му необходимите изследвания, в това число и тест за Covid-19, от който резултът е излязъл официално днес. Тестът е положителен. Към момента състоянието на кмета е стабилно, инж. Генов се чувства добре.

По предписание на инспектор Добринка Хаджиева – представител на РЗИ-София област в Средногорието, ОбА-Златица трябва да въведе незабавни противоепидемични мерки, включващи: стриктна дезинфекция на сградата на общината, задължително използване на лични предпазни средства от всички общински служители, проследяване на контактните лица (служителите на общината) за прояване на симптоматика, типична за Covid-19. Общинските служители е препоръчително да се свържат с личните си лекари.

Всички питейни заведения на територията на Община Златица следва да ограничат работното си време до 22.00 ч. и стриктно да спазват изискването за 50% посещаемост. Засега няма да бъдат предприети мерки за затваряне на детските градини и училищата – до проследяване на случаите на територията на общината.

На служителите на Община Златица ще бъдат направен скрининг от РЗИ-София област през следващата седмица. Предприсанията следва да се въведат от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Златица Иванка Ангелова.

Към днешна дата няма насрочено заседание на Общинския кризисен щаб в Златица за предприемане на по-строги противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. При тази сериозна ситуация ще се допусне ли скупчването на много хора на златишкия бълха-пазар в неделя и кой ще поеме отговорност при масово заразяване в района е въпрос, който не търпи отлагане?

Припомняме, че Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч въведе строги мерки срещу Covid-19, наложени поради отчетената тревожна тенденция на разпространение на вируса. Целта е запазване живота и здравето на гражданите и балансирано натоварване на здравната система за справяне с коронавирус инфекцията. В Община Златица такива действия към момента не се предвижат. Тактиката е да се изчака няколко дни, пък тогава ще се преценява какво да се прави. По думите на врИд кмет Иванка Ангелова на този етап не е необходимо да се затваря златишкия пазар. Театралната постановка „Женско царство“ ще бъде представена на златишката публика в читалището тази вечер. Не става ясно кой ще следи за спазване на противоепидемичните мерки по време на представлението.