Кметицата на Душанци Златка Кънева отговори на манипулативни твърдения в социалните мрежи

В социалните мрежи се завъртяха публикации, касаещи задълбочаващата се сага със собствеността на земята под язовир Душанци. Публикациите са лични словоизлияния, лъхащи на политически мераци около предстоящите избори и съдържат доста манипулативни твърдения и изхвъргачество. По този повод кметицата на кметство Душанци излезе с официална позиция:

Скъпи Душанчани,
смятам за морално и отговорно да кажа няколко важни неща:

  1. Не съм се отказала и за миг от това да защитавам обществения интерес в казуса с яз. Душанци. Искам да знаете, че моята представителна власт е ограничена. Дори нямам право да Ви защитавам в съда, а в Общинския съвет имам право само на съвещателен глас, но по повод делото има една малка надежда и тя е в правната възможност да бъда изслушана в съда. Нещо, което съм декларирала като свое право, там, където е необходимо.
  2. Когато не получих нужната подкрепа на Общото събрание, което още повече ме обезсили като фактор в позицията ми на кмет на кметство Душанци, не ми остана друго, освен да запазя мълчание и да се заровя в законодателната ни рамка, за да открия куп нередности, вкл. Закони, приети в разрез с националния интерес и Конституцията на РБългария.
  3. Да, вероятно е голяма грешка, че отказах предложената сума, моите преценки се основават на далеч по-морални и социално-справедливи принципи, но не смятам, че потребностите на 700 човека от Душанци трябва да бъдат сведени до елементарен бонус за мениджърска позиция. В разговорите ми с вас споделяхте същото мнение.
  4. Това не е първият спор за собствеността на земята под язовира, но наистина смятам, че трябва да е последният, защото държавата трябва да си влезе в ролята и да си защити националните страгечески ресурси, каквито се явяват свежите води в яз. Душанци, съгласно българската Конституция и Закона за водите.
  5. Тъй като спорната собственост води след себе си хаос от административно естество и за двете страни, моля ви, да не се нападаме взаимно. Да не ставаме подвластни на евтини PR техники, дори не са стратегиии, които да водят до нещо конструктивно в полза на обществото.
  6. Радвам се, че вече, малко по малко, хората осъзнават силата на обединението и ми декларират своята подкрепа. Това ми дава сили и смелост да продължа да отстоявам позициите ни като една критична маса от обществото. Нямайте съмнение, че целият Общински съвет е зад нас, дори понякога да ви се струва, че това не е съвсем така.
    Обединени за Душанци! – това е правилната формула и призивът, под който да търсим и отстояваме правата си. Кой с каквото може, нека да помага.
    С уважение, Златка Кънева